Всеки има кухня, в която готви, но не всеки знае кои предмети се замърсяват много. Понякога вярваме, че предмети, които са в постоянен контакт със сапун и вода, не се нуждаят от почистване. Но има много бактерии, които се натрупват на повърхността на мивката в кухнята и на гъбите за миене на кухненските съдове.

В кухнята на всеки дом има голям брой разнообразни обекти, на които се натрупват прах, бактерии и други частици, които могат да бъдат вредни за здравето ни. Ето защо, не винаги нашата кухня не е толкова чиста, колкото ни изглежда на пръв поглед.

Макар да сме свикнали да обръщаме внимание на почистването в кухнята си всеки ден, някои неща се измъкват от очите ни и ние забравяме да ги почистим. Проблемът е, че някои от тях лесно се замърсяват и поради това изискват специално внимание. Основният проблем е, че не сме информирани за предмети,които използваме ежедневно, а техните повърхности могат да бъдат пълни с микроорганизми, които причиняват инфекции и нежелани реакции в тялото на човека. Ако искате вашата кухня да бъде наистина чиста, обърнете внимание на тези препоръки. Днес ще ви разкажем за 4 предмета, които изискват специално внимание!

1. Кухненски кърпи

Кухненските кърпи се нуждаят от ежедневна смяна, като целта не е толкова естетическа, колкото касае нашето здраве.

Факт е, че те са в постоянен контакт с остатъците от храна и кухненските повърхности, които са истински развъдник на вируси и бактерии.

Малки хитринки:
Изсипете малко бял оцет в леген с гореща вода и накиснете кърпата за 20 минути.
След това се изплаква, както обикновено, и се простира навън.

2. Кухненска мивка

Кухненската мивка е постоянно в контакт с остатъците от храна и сапуна, както и с други продукти. Това създава идеална среда за размножаване на бактериите.
Ако не искате тези бактерии да се хранят с храна, не забравяйте да дезинфекцирате мивката след всяка употреба.

Малки хитринки:
Изстискайте сок от 1 лимон и обработете с него повърхността на мивката.
Изчакайте 10 минути преди да измиете сока.

3. Кухненски гъби

Кухненските гъби се използват за почистване на съдове и прибори, но с времето частици отпадъци се натрупват на повърхността им, така се създава благоприятна среда за размножаване на патогенни микроорганизми. По този начин, гъбата за миене на съдове е пълна с частици мазнина и храна.

Малки хитринки:
Потопете гъбите в гореща вода с разтворен натриев бикарбонат.
Изчакайте 20 минути, след това ги изплакнете под силна струя вода и изсушете.

4. Дъски за рязване

За да ги отървем от бактериите по тази дъска, сапунът и водата сами по себе си не са достатъчни. Въпреки че последните отстраняват остатъците от храна и миризмата, бактериите продължават да остават на повърхността на дъската за рязане. Ето защо този предмет трябва да бъде напълно дезинфекциран с помощта на антибактериални средства.

Малки хитринки:
Изсипете на повърхността на дъската за рязане сол и я разтрийте с половин лимон.
Изчакайте 10 минути, за да подейства това, след което изплакнете дъската с гореща вода.