Руският журналист Аркадий Бабченко, който беше обявен за убит в Украйна се оказа жив.

Бабченко се появи на пресконференция на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), предавана пряко по украинските телевизии. На нея ръководителят на ССУ Василий Грицак заяви, че "убийството" на журналиста е било извършено, за да разкрие руски агенти. Организаторът на убийството е задържан.

Изглежда руският журналист не е предупредил съпругата си. Той се извини за всички неприятности, които е трябвало да преживее. Според него "операцията се е подготвяла в продължение на два месеца".

"Ние предотвратихме опита за убийство на Бабченко, като извършихме специална операция", каза Грицак. Според него то е "поръчано от руските специални служби".

Във вторник вечерта полицията в Киев съобщи за нападение срещу Бабченко, в резултат на което той е бил убит. Поръчителите на убийството са обещали на извършителя – украински гражданин, бивш участник в събитията в Донбас, 30 000 долара, 15 000 от които са му платили предварително. 10 000 долара са платени и на посредник, разказа оглавяващият спецслужбата. Президентът на Украйна Петро Порошенко нареди назначаване на охрана на руския журналист.

Съветът на федерацията: Покушението на Бабченко е опит да се очерни Русия

В историята с покушението на руския журналист Аркадий Бабченко в Киев, очевидно е заложен пропагандистки ефект, заяви официалната представителка на руското външно министерство Мария Захарова.

"Това, че Бабченко е жив, е най-добрата новина. Жалко, обаче, че маскарада не сполучи. Това, че в цялата история е заложен пропагандистки ефект, е очевидно“, каза Захарова.

Целта на провокацията на украинските специални служби посредством убийството на руския журналист, е подобна на тази, преследвана от британските власти, които обвиниха Русия в отравянето на Сергей Скрипал - с всякакви средства да очернят Русия. Това становище изрази ръководителят на Комисията по международни отношения на Съвета на Федерацията Константин Косачев. "Предстои да се разберат подробностите, но логиката на действие може да се проследи и тя е една и съща, като в случая „Скрипал“ - с истини и неистини да се дискредитира Русия", допълни Косачев.

ССУ преквалифицира случая с Бабченко в "терористичнен акт"

Служба за сигурност на Украйна (ССУ) се зае с разследването на опита за убийство на руския журналист и го преквалифицира в "терористичен акт". Според "Украинские новости" случаят на „умишлено убийство“, предотвратен от Националната полиция на Украйна, ще бъде преквалифициран в „терористично нападение" и предаден на ССУ. Случаите на "тероризъм" в Наказателния кодекс на Украйна предвиждат наказание под формата на лишаване от свобода до 15 години.

"Репортери без граници" нарекоха "убийството" на Бабченко - жалък трик

Репортери без граница осъдиха инсценировката на убийството на Аркадий Бабченко и я нарекоха „жалък трик“. Ръководителят на организацията Кристоф Делоар заяви, че направеното е жалко и съжалява, че украинската полиция си играе с истината , какъвто и да е мотивът им… за този трик“.