Радикали от терористичната групировка „Ислямска държава” убили виден археолог от древния град Палмира в Сирия, тъй като отказал да ги отведе до тайните съкровища на града, съобщи британският вестник Guardian. От месец терористите го държали в плен.Известният археолог Халед Асад е обезглавен във вторник и тялото на 82-годишния учен е окачено на колона насред площада на древния град. Асад отдал 50 г. от живота си като шеф на археологическата служба на града.

Според Guardian, вероятно Асад е отказал да разсекрети местонахождението на ценните артефакти, които сирийските власти скрили при евакуацията им от музеите преди ИД да превземе града.

Древната Палмира е един от шестте обекта от Световното наследство на ЮНЕСКО в Сирия. Градът падна под контрола на ислямските фанатици в средата на май. Преди да изостави града, сирийската армия евакуира голяма част от жителите му и най-ценните исторически реликви от централния музей на Палмира. След това под заплаха от унищожение се оказаха древните развалини и храмове.

Известно е, че в града се намират от 1,5 до 2 хиляди терористи. Армията продължава да струпва към града подкрепления за евентуален щурм.