Ново поколение лазер, наречено джейплазма, е използвано за сложна гинекологична операция на 70-годишна русенка в АГ-комплекса в УМБАЛ „Канев“ във вторник. Извършената от д-р Георги Хубчев операция с този апарат е първата в Европа, което е потвърдено от директора на американската фирма, в която двама българи са създали лазера. Пациентката се чувства много добре и до дни ще бъде изписана.
Апаратурата работи с тънък слой хелиева плазма, който разрязва тъканите така, че кървенето е възможно най-малко. Джейплазмата е особено полезна за отстраняване на карциноми, където околните тъкани са увредени и не е желателно да бъдат травмирани допълнително.
Най-голямата полза от лазера е, че работата е значително по-безкръвна. Освен това с него не се увреждат околните тъкани, както това става с електроножовете за операции в съвременната хирургия. Това се дължи на хелия, който е много топлопроводим, изпарява тъканите, но и отнема топлината, което не уврежда термално околните тъкани. Плюс е и фактът, че ако джейплазмата се повреди по време на операция, хирургът веднага може да продължи интервенцията с електронож, обясни вчера д-р Хубчев.
На 7 юни авторитетният гинеколог ще прави с тази апаратура четири операции в Бургас. Така тя ще бъде изпробвана още по-добре и след това ще се реши дали да се купи за нуждите на някоя от двете болници в Русе и Бургас или и за двете. 
Цената на джейплазмата не е много висока и при добро желание и намиране на пари това може да се случи. Хората купуват роботи, а в нашия град за съжаление тъпчем на едно място, посочи началникът на АГ комплекса и даде пример със забавяне въвеждането на ин витро в здравното заведение, макар че условията в сградата са чудесни.