Три екипа от три професионални гимназии с подготвени презентации, 2 /двама!/ седмокласници и един млад дядо на момиче в седми клас. С това се изчерпваше интересът към обявената „Едноседмична ПАНОРАМА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ специално за учениците от 7 клас и техните родители“. Гръмко афишираното по този начин събитие е организирано от кариерните консултанти от Центъра за подкрепа на личностното развитие към общината. Но така наречено в съобщението, разпратено от кариерните консултанти до медиите, то създава усещането, че въпросната „панорама“ идва на мястото на ежегодното традиционно изложение на средните училища. 
От години това традиционно изложение, в което участват най-вече професионалните гимназии, се провежда или в Пленарната зала на общината, или във фоайето на Доходното здание. Там училищата подреждат не само рекламните материали - брошурки, диплянки, ученически вестничета, но често пъти и продукти, които са направени от ученици. И самите ученици отговарят на въпросите на родители и седмокласници - това предразполагаше дори и по-плахите момичета и момчета да питат за най-различни неща. 
Това изложение ще се състои и тази година, каза вчера за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Потърсихме я, защото 
на откриването на „панорамата“ звучно отсъстваха както от общинския отдел „Образование“, така и от РУО
Оказа се, че Георгиева е била на заседание на общинска комисия, което продължило до късно. С какво е бил възпрепятстван да дойде шефът на общинския просветен отдел Сашо Щерев, не стана ясно, тъй като вчера и двата му телефона даваха свободно. 
В началото на юни обичайните щандове ще ги има, увери Георгиева. Но кариерните консултанти към общинския Център за подкрепа на личностното развитие предложили да добавят към традиционното събитие и „иновативното“. Което започна с фалстарт. 
Всъщност, този фалстарт е в голяма степен предизвестен. Първо, защото мястото, на което се очакваше, че ще нахлуят десетки и стотици жадни за професионално обучение седмокласници и техните загрижени родители, е повече от непопулярно. Не знам дали някой в Русе свързва адреса бул. “Фердинанд“ 3 А с образование. Ако се съди по хората, които понеделник вечерта дойдоха, едва ли са много. Този адрес по-скоро може да напомни на по-възрастните комбината за услуги „Здравко Чампоев“, мястото може да бъде наречено и още по-популярно - „Срещу Халите“, в краен случай „Стопанска дирекция „Местна промишленост и битови услуги“. Но асоциации с гимназии трудно се правят. При това центърът, където трябваше да се развива действието по консултирането за приема в гимназиите, се намира... на петия етаж! 
Усещането за 
претупване по схемата „През куп за грош“
беше трайно заседнало в напечената стълбищна площадка, от която се влиза в заличката на въпросния център. Там трябваше пък да се направят презентациите.  
Пред помещението, което е добре климатизирано /може би единственото адекватно и приятно в „мероприятието“/ има две бюрца. Вероятно тях са имали предвид, като ни казваха, че ще можем да подредим нашите материали „във фоайето“, коментираха озадачени преподавателки завчера, когато бе откриването на панорамата. Те, както и всички останали немногобройни участници очевидно не бяха наясно с това, че „панорамата“ е само съпътстващо мероприятие, но в никакъв случай не измества и не заличава изложението. 
За официалното откриване бяха дошли преподаватели от трите професионални гимназии, които по програма трябваше да направят презентации за своите училища - от ПГ по облекло, по селско стопанство и по електротехника и електроника. Освен тях имаше едно ято ученици от Облеклото, които направиха интригуващо ревю с тоалети, конструирани и изработени от самите тях. 
Пред кого да правим презентации - питаха се разочаровани учителите. 
Едни на други ли да си разказваме какви специалности предлагаме 
- недоумяваха те. И припомняха, че когато образователното изложение се провеждаше в Доходното или в Пленарна зала, интересът към него беше доста оживен. Дори и само да минават през центъра, без да знаят, че има наши щандове, хората виждаха през отворените врати, че вътре става нещо и от любопитство влизаха, а там пък получаваха информация. 
Консултантките от Центъра за подкрепа на личностното развитие Надя Денева и Мариана Рачева обясняваха, че били разпратили съобщение до медиите и затова очаквали да дойдат много хора. От думите им стана ясно, че съобщението е било разпратено на 23 май - тоест, очаква се, че в последвалите празнични и почивни за ученици и родители дни то е било прочетено, предизвикало е интерес и е било въведено в личните бележници. Те очевидно съвсем искрено очакваха техният анонс да е стигнал до маса хора и всеки момент през напечената стълбищна площадка на петия етаж да нахлуят десетки, ако не и стотици жадни за инфо майки и бащи, а с тях, естествено, и бъдещите гимназисти. 
Впрочем, 
бъдещите гимназисти и да искат, няма как да сколасат да дойдат на „панорамата“
В повечето училища занятията в техните класове продължават до 18.30 часа. А „панорамата“ е предвидено да е отворена само в работните дни и само от 17 до 18.30 часа. 
В тези дни и часове по график ще последват презентациите на следващите гимназии. Пред кого - боя се, че отговорът е обидно лесен: пред никого! 
„Ние от РУО също сме разпратили съобщение доста преди събитието до всички директори на основни училища и на средните, където има завършващи седми клас. Те трябва да са уведомили класните ръководители на седмите класове, а те пък да са информирали и учениците, и родителите“, каза Росица Георгиева. Според нея идеята на консултантите да направят „допълващата“ обичайното изложение седмица за презентации и консултации, не е лишена от смисъл. Така родителите биха могли да задават конкретни въпроси за конкретните училища и да получават по-подробни сведения, каза Георгиева. Тя не допуска, че в училищата са пропуснали да информират своите ученици и техните майки и бащи за тази допълнителна възможност да си набавят повече информация и така да си улеснят избора на бъдеща гимназия. Шефката на РУО обаче е на мнение, че 
самите родители не проявяват кой знае какъв интерес
към избора на училище за техните отрочета. За съжаление, тази индиферентност не е епизодична, а по-скоро се налага като една друга тревожна тенденция, коментира Георгиева. 
Кандидатстването на децата, завършили седми клас, в гимназии е важен проблем, който на много от хората, свързани с приема, докарва усещането за топка в корема, нервни тикове и други белези на откровено стресовите състояния. В последните няколко години особено инфарктен е приемът в професионалните гимназии, където и без друго интересът е по-нисък. На фона на демографската драма, която чертае обезкуражаваща кардиограма на броя на децата, средните училища, които подготвят технически кадри за индустрията, в много случаи и с редки изключения са изправени пред грозната картина да не запълват заявени паралелки. А това влече други неприятни последствия. Най-малкото от които е съкращаването на кадри в съответното учебно заведение - макар и драмата на един или двама преподаватели да не е без значение, все пак глобално погледнато далеч по-драматична е перспективата все повече да липсват хора, които да работят в реалната икономика. От миналата година това опасение вече стана реалност дори и в признанията на 
бизнеса, който доскоро се правеше, че не го интересуват някакви си ученици 
в някакви си професионални училища. 
И ето, бизнесът вече е загрижен и дори е склонен да се присъедини към усилията на директори и учители, които опитват да привлекат вниманието на бъдещите си осмокласници. Тази година в баталиите за възстановяването на равновесието и за излъскване на реномето на професионалното образование се стигна и до императиви, като на няколко от най-предпочитаните русенски гимназии бе отрязана по една паралелка в заявката - в името на бъдещите монтьори, фермери, дърводелци, електротехници и прочие. Самите школски екипи не седят със скръстени ръце - отдавна отминаха времената, когато подготовката им за кандидатската кампания се изчерпваха с по един афиш. Днес те се подготвят грижливо, като включват в това и свои ученици, които по възможно по-атрактивен начин да покажат колко е интересно, забавно, полезно и романтично да станеш ученик именно на Еди кое си училище. 
И на фона на всичките тези енергични усилия е особено досадно и направо обидно, когато една може би наистина добра идея се реализира дотолкова нескопосно. Слаба разгласа, неадекватни часове на работа, недомислен график - и една звучно обявена „Панорама на средното образование“ се превръща в пародия. Или в поредното „отчетено мероприятие“. Което не носи полза никому. Освен може би на някои чиновници.