За поредна съмнителна обществена поръчка на „БДЖ Пътнически превози“ за ремонт на локомотиви алармира вчера русенската фирма „Експрес сервиз“. Това стана само броени дни след като заради предизвикана от компанията проверка бе спряна друга скандална схема за източване на 4 млн. от държавната железница. Излезлите на светло факти сочеха как парите ще отидат в точно определена частна фирма, а основната работа ще бъде свършена от служители на БДЖ, в халета на БДЖ и с резервни части на БДЖ. Според „Експрес Сервиз“ подобна схема се разиграва и сега, но в далеч по-големи мащаби. За ремонт на локомотивите държавната железница планира да похарчи 58 млн. лева. А цената е завишена поне 5 пъти.
В отворено писмо до транспортния министър, до парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения и до медиите единствената българска компания за производство и ремонт на локомотиви дава за пример последните ремонти, направени от нея на 50-годишни локомотиви за български частен превозвач. Машините са закупени от Англия и не са били в движение. Техническите им параметри и нивото на техниката в тях е много подобно на локомотивите на БДЖ. Но ремонтът, заедно с вложените резервни части и модернизацията, е на стойност около 5 пъти по-ниска от „прогнозираната“ от БДЖ.
Възложителят „БДЖ Пътнически превози“ предвижда извършването на 420 извънгаранционни прегледа на 30-те локомотива. Според щедрата разценка на БДЖ, това прави по 34 500 лева за преглед. Според нормите на самите „БДЖ Пътнически превози“, а и според заложеното в документацията, тези прегледи се правят за 8 работни часа. Това прави цена от 4300 лева за 1 час работа на бъдещия изпълнител. В нашия локомотивен завод подобни прегледи се извършват на цени от 3000 до 6000 лева, т.е на цена около 5 пъти по-ниска от „прогнозираната“ от БДЖ.
„БДЖ Пътнически превози“ умишлено не изискват от кандидатите да посочат конкретно място за извършване на плановата техническа поддръжка, а посочват че това трябва да стане „на територията на Р. България“. Изисква се поддръжката да става за 1 ден, което води до практическата невъзможност локомотивите да се обслужват без използването на сграден фонд и съоръжения на самите БДЖ. Условията за бъдещото участие на собствен капитал на „БДЖ Пътнически превози“ в изпълнението на поръчката са неясни, необективни, а в същото време са ключови при избора на изпълнител, посочват от „Експрес сервиз“.
„БДЖ Пътнически превози“ поставят и контролирано непосилни изисквания за който и да е български кандидат за оборот от последните три години. Сумата е 25 милиона лева, докато оборотът на нашия локомотивен завод е 21 милиона лева. Считаме, че отлично познавайки потенциалните кандидати в региона и техните финансови възможности, БДЖ целенасочено ограничават конкуренцията и изнасят изпълнението на поръчката извън България, твърди русенската фирма.
„Нередностите в обществените поръчки за ремонт на локомотиви на „БДЖ Пътнически превози“ и „БДЖ Товарни превози“ са не само медийни констатации, а реалност, в която държавните железници и нашият завод се намират от години. Нездравословната среда на предварително уговорени поръчки и на злоупотреба с активите на БДЖ, ни обезкуражава да инвестираме в развитието на предприятието ни и да търсим реализация в България.
С нашия локомотивен завод в Русе ние сме единственият български инвеститор в сферата на ремонта и производството на нови локомотиви. Услугите ни по ремонт на локомотиви и произведените от нас нови локомотиви намират реализация както при частни български оператори, така и в чужбина. На този фон, нашето притеснение е от нелоялната конкуренция, която възниква покрай злоупотребата с капитал на БДЖ и при фаворизирането на определени икономически оператори в обществените поръчки за ремонт на локомотиви. От БДЖ не само се източват крупни финансови средства за фиктивни ремонти, но и ценни активи се използват за наша нелоялна конкуренция“, казва в писмото си до министър Ивайло Московски управителят на „Експрес сервиз“ Анастас Колев.