До 400 любители машинисти могат едновременно да управляват влакчета на откритото вчера девето международно изложение по жп моделизъм. Форумът се провежда за трета поредна година в Русе със спонсорството на фирмите „Булмаркет ДМ“ и „Експрес Сервиз“.
След огромния интерес в предишните години, когато доста малчугани не успяха да се уредят за управлението на влаковете, организаторите от „Клуб железопътен моделизъм - България“ са решили да увеличат значително броя на машинистите. 
Ще има две отделни трасета в TT и N мащаб за модулно каране по фремо правила. Разписанията са ускорени 4 пъти спрямо реалното време и един час жп време ще бъде 15 истински минути. За първи път тази година по трасетата ще се движат военни влакове. Сценарият предвижда и различни повреди по трасетата, така че в него е включен и ремонтен влак, съобщи Емил Чаушев - председател на „Клуб железопътен моделизъм - България“.
За посетители срещата ще бъде отворена и днес от 9 до 18 с почивка между 13 и 14 часа, а утре - от 9 до 12 часа. 
В Канев център свои влакове, гари и трасета са разположили 50 участници от Сърбия, Унгария, Румъния, Чехия, Германия и България.