Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България, предаде специалният пратеник на БГНЕС във Ватикана Светлин Стоянов.

България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона, е заявил Борисов пред главата на Римокатолическата църква. Премиерът е изразил почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

Папата е казал на Борисов, че е много твърдоглав.“ Вие сте много твърдоглав с вашите покани“, били думите му към Борисов. Премиерът го е поканил да дойде до края на годината. По дипломатически път ще бъде уточнена датата. Няколко пъти Борисов казал на папа Франциск: “Молете се за България, молете се за Балканите“.

Премиерът подари на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана.

Папата от своя страна дари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Борисов бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана, която продължи около половин час. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци.

Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се провежда в Апостолическия дворец.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск.