Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе", където е гробът на св. Константин Кирил Философ, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Рим Светлин Стоянов.

За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение. "Въпросът с каноничния статут на Македонската православна църква не е решен, а докато не бъде решен и не бъде вдигната схизмата и не бъде приета в общото семейство на православните църкви, няма как да съслужим заедно. Радостното е, че на този ден светите братя Кирил и Методий събират българския народ от близо и далеч, та да можем всички заедно да измолим от Бога благословение на целия български народ", каза Антоний.

„Сан Клементе" е християнска базилика в Рим. На 14 февруари 869 г. там е погребан св. Кирил Философ.

Гробът на св. Кирил е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.