Създателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на европейските депутати за това, че не е направил достатъчно, за да защити данните на потребителите на социалната мрежа, предаде Си Би Ес.

В изявлението си той каза: „Ние не направихме достатъчно да предотвратим инструментите, които ние предлагаме да бъдат използвани, за да вредят”.

„Това се отнася и за фалшивите новини, външната намеса в изборите и използването на информацията на потребителите”, допълни той.

„Ние нямахме толкова широка представа за нашата отговорност и това беше грешка, аз съжалявам за това“, каза още Зукърбърг.

Пред Европейския парламент създателят и изпълнителен директор на Фейсбук заяви, че има подозрения за събиране на потребителски данни от страна на 200 приложения в платформата му.

Зукърбърг също заяви, че компанията му инвестира в проучването на хиляди приложения от началото на скандала с "Кеймбридж аналитика".

"От всички изследвания, които правим и в други сфери, аз очаквам, че увеличеното инвестиране в безопасността и сигурността ще бъде това, което ще бъде с най-голяма рентабилност", каза той.

"Но нека да бъдем ясни: Безопасността на хората винаги ще бъде по-важна от това да увеличим приходите си", допълни Зукърбърг.

Изпълнителният директор на Фейсбук каза, че ще наеме до края на годината 20 000 човека, които да работят по сигурността и безопасността в платформата.