Борис Стефанов Станев е името на задържания в Марсилия по подозрение в тероризъм българин. 48-годишният мъж е от Русе и е сред издирваните с червена бюлетина - най-високото ниво - от Интерпол.
Роденият през септември 1970 година Станев, наричан от столичните медии Станчев, нашумя в Русе преди близо 8 години, когато стреля от упор в лицето на своя познат Петко Петков и то пред очите на семейството му.
Скандалът между двамата избухва заради дефектна компютърна платка на стойност 50 лева, която Петков купува от нападателя.   На 11 октомври 2010 година клиентът се разхожда със семейството си в центъра на града и вижда Станев. Между двамата започва разправия, която продавачът приключва с изстрел от упор в лицето на гневния клиент. 42-годишният тогава Петков пада облян в кръв и е откаран в болница, където от носа му са извадени девет малки метални частици, вероятно сачми, които предизвикали обилно кървене, но не били заплаха за живота на мишената. Предполага се, че изстрелът е даден с газов пистолет, видът на боеприпаса не е известен.
След инцидента стрелецът е задържан и осъден на три години условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Наказанието е потвърдено на всички инстанции. Затова вчера магистратите в Русе бяха озадачени от твърденията, че Станев е избягал, без да изтърпи присъдата си. В същото време не се изключва той да е извършил друго престъпление някъде в страната и там да е получил ефективна присъда, от която се е изплъзнал.
До задържането на 48-годишния мъж се стигна, след като в събота заради странното си поведение се набива в очите на жена в метрото, в което пътува и той. Тя подава сигнал в полицията и гара „Сен Шарл“ е отцепена за минути, а българинът е арестуван след стъпването му на земята. Първоначално той започва да говори на руски и да твърди, че е чеченец - най-нелепия избор, след като седмица по-рано чеченецът с френски паспорт Камзат Азимов рани с нож четирима души и уби млад мъж в Париж, а „Ислямска държава“ пое отговорността за поредното варварско зверство в сърцето на Европа.
При обиска на българина и багажа му е намерена електроника, която полицаите определят като части, от които може да се сглоби бомба. Истинската му самоличност е установена късно вечерта в неделя благодарение на отпечатъците му, въведени в международната полицейска информационна система.
Според марсилския прокурор Ксавие Тарабьо Станев ще бъде разследван в подготовката на терористичен акт. 
От министерството на външните работи съобщиха вчера, че според информация на посолството ни в Париж в Марсилия е бил задържан български гражданин във връзка с издадена в България Европейска заповед за арест. Българските дипломати във Франция обаче нямали информация спрямо мъжа да има обвинение или данни за подготовка на терористичен акт. 
По-рано кметът на Марсилия Жан-Клод Годен заяви, че е осуетен атентат, но вероятно това опасение няма да се потвърди.