Българската православна църква явно се влияе от чужди църковни или политически интереси - така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира решението на Светия Синод да не изпраща делегация за тържествата по случай 1000-годишнината на Охридската архиепископия. По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза, а Българската православна църква трябва да защитава българския национален интерес. 
Вицепремиерът посочи още, че църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото. „Защо все повече млади хора се насочват към разни секти или други вероизповедания и търсят някаква друга духовна алтернатива. Като изключим някоя инициатива на свещеник или митрополит, къде църквата се занимава с бездомните, с бедните, с наркозависимите, с болните, иначе само говорим за имоти, пари и т.н.“, коментира още Каракачанов. 
Вицепремиерът подчерта и необходимостта от ясна концепция за работа с българските общности в чужбина, както и че са нужни промени по отношение на тази политика. Той допълни, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности от чужбина, които имат такова желание.
Каракачанов беше във Военния клуб в Русе, където откри международния фестивал на поетичния театър „Борба и обич“, който се провежда под негов патронаж. На откриването присъстваха депутатът Искрен Веселинов и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той посочи, че това е много интересно събитие, което обединява участници от Украйна, Сърбия и Македония, които ще рецитират на български.
Искам да излезем извън традиционната дейност на нашите военни клубове, да дадем възможност на младите хора за нови допълнителни инициативи, които да повишат техните исторически познания и патриотични настроения, каза Каракачанов.