18% от запитаните твърдят, че дори са били рекетирани от медиите. Две трети – че това са чести случаи. 55% че такива случаи са им познати.

Това изследване на „Галъп“, поръчано от Съюз произведено в България, представи пред БНТ изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов. Той и евродепутатът Ангел Джамбазки обясниха, че са предприели инициатива да се намери начин представители на българския бизнес, които имат засегнат интерес от публикации в медиите, да могат да се защитят.

„Нашите интереси са да има българско производство български стоки. Искаме да защитим бизнеса от безотговорното отношение на някои медии. Показва се някой и казва – от позициите на тази експертиза не яжте това мляко или др. Ние подозираме, че това се прави с цел да се вземе реклама. Проблемът е че юридическо лице трябва да покаже в съда щетите, които е понесъл“, обясни Джамбазки.

„Има съсредоточаване върху доказване на конкретни щети, а не върху самия акт“, коментира Симеонов.

Ако някои публикации засегнат една фирма, тя трудно може да се защити, защото сега законът изисква юридическо лице да докаже щети, посочи социологът. “Искаме да затворим вратата на такива фалшиви новини“, каза Джамбазки. Той увери, че се прави изследване, в което ще се използват и данните на „Галъп“, което да установи какви са практиките в други европейски страни и да се приложат и в защита интересите на българския бизнес. “Опазването на едни хора да правят бизнес и с предприемачеството си да създават работни места в България“, тази цел посочи Джамбазки.

Българският бизнес казва, че е време за промяна, аз също съм потърпевш, подчерта Първан Симеонов.