Николай ГЕОРГИЕВ

Надежда Ванева е родена и израснала в Русе и от тук започва кариерата си в комуникациите. Завършва журналистика, артмениджмънт и реклама. Магистър по реторика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2005 година основава комуникационна агенция 3CON. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността и е единственият български ПР експерт с публикация в годишния сборник за 2017-та на американското издателство „PR News“. От тази година е и член на УС на Българо-румънската търговско промишлена палата. В началото на годината започва създаването на първото дружество извън София на международната бизнес организация BNI.


- Какво е BNI и защо избрахте Русе да е първия град извън София, в който да създадете дружество на организацията?
- BNI - Business Networking International e международна организация, която помага на своите членове да развиват бизнеса си, чрез структурирана, позитивна и професионална програма за маркетинг чрез бизнес препоръки от уста на уста. Тя е сред петте препоръчани от „Форбс“ нетуъркинг /мрежови - б.р./ световни организации за развитие на бизнеса за 2017г. Мисията на BNI е да помага на членовете да развиват значими и дългосрочни отношения с утвърдени професионалисти и хора от бизнеса. Организацията има 8211 дружества по целия свят, в които членуват 227 000 предприемачи и професионалисти от различни бизнес области. В България BNI официално открива своето първо дружество на 1 декември 2015-а. До днес в организацията членуват над 170 предприемачи и представители на различни бизнес области. Функционират 5 дружества и 4 нови са в процес на създаване. 
Аз съм член на BNI от юни 2016 година, кандидатствах за член, след като на една седмична среща ме покани мой приятел от Русе, който днес е известен финансов консултант - Деян Василев. Той е човек, на когото вярвам и имам пълно доверие, особено когато говорим за бизнес. Важно е да го кажа, защото в BNI 
всъщност отношенията са водещи, те изграждат доверие и основа за ползотворни бизнес възможности.
В края на миналата година преминах специално обучение в националния офис на организацията и получих възможност да бъда един от директорите по създаване на нови дружества. Аз избрах Русе без да се замислям. Дори за миг не съм се съмнявала, че бизнеса в града има потенциал. Винаги съм знаела, че в Русе има особен заряд, хората са родени визионери и имат странна творческа енергия, която се изявява в различни измерения - бизнес, иновации, изкуство. За мен е чест, че имах възможността да пренеса тук философията „Givers Gane“ - „Дай, за да получиш“.
- Какво се има предвид с това мото? 
- Дай, за да получиш – това е философия, това е основната ценност на BNI и именно тя прави организацията различна. Членовете винаги са готови да си помагат един на друг, когато се установи доверие и бизнес отношения. Щом доверието е налице, те ще бъдат готови да свържат своите партньори от дружеството с търсения целеви пазар както на местно, така и на международно ниво. Водещо е желанието да споделиш опит, да бъдеш полезен. 
Когато даваш препоръка в BNI, ти не очакваш нищо в замяна.
Ти препоръчваш, защото знаеш, че така ще си полезен на двама свои партньори и приятели. Така е и в живота по принцип - когато си ориентиран към даването, започваш да получаваш дори от места, от които изобщо не си очаквал. Преди месец се върнах от Швейцария, където посетих седмична среща на организацията в Берн. Много съм впечатлена от начина, по който ме посрещнаха - на български и с позитивна нагласа, сякаш се познаваме от години. Да споделяш философията „Дай, за да получиш“ означава да вярваш, че бизнесът може да се изгражда като земеделие, а не като лов, т.е. в изграждането на отношения на доверие и подкрепа, а не на борба като в джунгла. 
- Хората са устроени така, че подсъзнателно очакват техните приятели, познати, партньори да ги препоръчват за работата, която умеят. Кое прави BNI по-специална организация в тази посока и защо препоръките в рамките на организацията са по-ефективни? 
- Да, хората очакват точно това. Истината е, че дори хората, при които ние харчим парите си, било то за лични или бизнес нужди, ни препоръчват на много малко (максимум 5%) от контактите си. Същото се отнася и за най-близките ни роднини и приятели. Те не го правят не защото не искат. Тук BNI прави разлика. Именно защото е доказан метод, натрупан 33-годишен опит на всички континенти, който 
дава знанията и уменията на собствениците и управители на бизнеси да развиват и работят с мрежата си от контакти 
(подчертавам, включително и най-близките: колко препоръки за бизнес сте получили от майка си или брат си?), как да изграждат отношения с тях и да ги обучават да им носят препоръки. Всеки път, когато някой ви дава препоръка, той залага своята репутация. Затова е много важно не само да ви харесва, но и да е убеден, че сте в състояние да доставите качествени продукти или услуги.
- Къде е мястото на BNI сред другите бизнес организации, които са от години в града?
- За мен BNI няма еквивалент. Това е нетуъркинг организация със сериозен бизнес фокус. Членовете на BNI се присъединяват към други организации като Ротари и Лайънс клубове, търговски камари или браншови асоциации. По този начин се изгражда силна мрежа от контакти, а това всъщност е сърцето на нетуъркинга. Но посещаването на различни нетуъркинг събития само по себе си не работи -
може да познавате много хора, но няма да получавате много бизнес.
Затова в BNI се срещаме всяка седмица, за да познаваме задълбочено бизнеса на членовете, да изграждаме дълготрайни бизнес отношения и да развиваме доверие в нашите продукти и услуги.
- Какви са членовете на дружество „BNI Приста“?
- Вдъхновяващи бизнес лидери! Те са 36 предприемачи и собственици на бизнес от различни области. Хора, които имат установен бизнес и авторитет сред своите партньори. Хора със заряд, които искат да подобрят бизнес климата в града. Много различни са професиите им има представители от сферата на услугите, на производството, на търговията. Истината е, че те сами създадоха това дружество, аз само им помагах. За тях ценностите на BNI и философията „Дай, за да получиш“ беше част от личната им философия изначално. Много съм щастлива и благодарна, че имах възможност да ги срещна. Самата аз открих не само нови партньори, но и нови приятели.
Русе застава на международната карта на BNI с две официални събития по откриването на дружество „BNI Приста“ - на 22-ри и 29 май.