Докато Националната здравна карта не се обнародва в Държавен вестник, не може да се твърди, че ще има отпадане на легла в болниците в Русенско, каза вчера за „Утро“ директорът на Регионалната здравна каса Калоян Копчев. Повод за реакцията му стана писмото на Пламен Стоилов до здравния министър Кирил Ананиев, с което кметът остро възразява срещу проекта за здравна карта, предвиждащ орязването на над 150 болнични легла в Русе. Писмото на кмета е в подкрепа на становището на председателя на районната колегия на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. 
В момента още върви общественото обсъждане на картата и се очаква до дни наредбата да е факт. След това ще започне договаряне с болниците за леглата им, а до края на месеца ще се сключат самите договори, за да може да се изплатят заплатите на работещите в тях за април, посочи Копчев.
В същото време здравната каса е приключила договарянето по новия рамков договор с изпълнителите на доболнична помощ. Така нови контракти са сключени с 95 джипита, 119 специалисти, 22 лаборатории и 141 стоматолози. За сравнение с 2017 година общопрактикуващите лекари, специалистите и зъболекарите, работещи със здравната каса, са намалели с общо 10 човека, които са прекратили договорните си взаимоотношения по субективни причини. Лабораториите обаче са се увеличили с три.
За разлика от миналата година сега голяма част от цените за дейностите, изпълнявани от джипита и специалисти, са увеличени, уточни директорът на регионалния клон на здравната каса.