Три правила трябва да се спазват при пазаруване на храна - да не сте гладни, да имате списък с нужните продукти и щом ги намерите, да се приберете вкъщи и да ги приготвите внимателно, без да бързате, а накрая да се наслаждавате на храната бавно. Този съвет даде зам.-председателят на Съвета на директорите в УМБАЛ „Канев“ д-р Йосиф Новаков по време на представянето на организирания в събота в най-голямото здравно заведение в областта хепънинг на здравословната храна „Хапка здраве“, посветен на Европейския ден за борба със затлъстяването - 19 май.
Проблемът е свързан най-вече с децата, защото България е на пето място в Европа по затлъстяване при подрастващите. Това се дължи на неправилното им хранене и е една от двете основни здравни теми, обсъждани по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, посочи говорителят на болницата Стела Кръстева-Стефанова.
Като държавна и университетска болницата поема инициативата да покаже на русенци по какъв начин да предотвратят определени заболявания, свързани със затлъстяването. По този повод в събота в двора на старата болница от 11 часа ще се проведе хепънингът. В него участват 11  производители на храни, хранителни вериги и заведения, които ще предложат на гостите дегустации на здравословно приготвено българско месо и различни видове хляб, а деца ще покажат какви храни си приготвят за училище, за да се хранят здравословно, без да купуват готови закуски. Посетителите ще имат възможността да се насладят на интересни спортни занимания и да се възползват от възможността да изследват безплатно кръвното си налягане, кръвната захар и да изтеглят теглото си на кантар.
Затлъстяването е нещо много опасно. От него се стига до високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, промяна в липидната обмяна, увреждат се фините кръвоносни съдове, очите, мозъкът и други органи. Затова здравословното хранене е отговорност към нас самите и към близките ни, посочи д-р Йосиф Новаков.
Нужно е да се четат внимателно етикетите на храните и при наличието на вредни съставки да не се купуват. Важни са също начинът на приготвянето и - разбира се - големината на порциите, напомни още специалистът по гастроентерология и ендоскопия.