Убеден съм, че Русе ще бъде перфектен домакин на една от групите на световното първенство по волейбол за мъже, заяви на пресконференция вчера кметът Пламен Стоилов. В нея участваха президентът на волейболната федерация инж.Данчо Лазаров и заместникът му - легендарният русенски състезател Любо Ганев, който бе и ключов фактор при определянето на Русе за домакин на форума.
Шампионатът ще бъде организиран съвместно от Италия и България, а Русе е един от трите български града заедно със София и Варна, които ще станат дом на един от най-красивите, елегантни и интелигентни колективни спортове.
Днес е хубав ден за нашия град с официалния старт по подготовката на първенството. Всъщност, ние се готвим от момента, когато разбрахме, че ще сме домакини. Благодаря за доверието към Русе, нашите съграждани ще оценят това грандиозно събитие. Същинската работа по домакинството започна още в деня на откриването на Арена Русе. Тогава някои бяха скептични, че градът ни може да организира такъв форум. През миналата година обаче, когато Русе бе домакин на женската Гран при, стана повече от ясно, че разполагаме с всички възможности да посрещнем отбори от най-висока класа. Тогава националките бяха възхитени от условията, от публиката и заявиха категорично, че отново искат да играят тук, посочи Стоилов.
Покрай излъчването на мачовете от 12 до 18 септември Русе ще влезе в домовете на поне 2 милиарда жители на планетата, които ще имат възможност да наблюдават играта  на големи отбори като Бразилия, Франция, Китай, Холандия и Египет.
Избрахме Русе без никакво колебание. Залата е прекрасна, публиката е страхотна. Затова и тук ще организираме на 19 юни заседанието на федерацията, обясни шефът на българския волейбол инж. Данчо Лазаров. Той благодари на кмета и цялата общинска управа за сериозната работа и подчерта, че България не е била домакин на световно по волейбол от 1970 година. 
Гордея се като русенец, че градът ни ще бъде домакин на една от групите. Ще е голям празник! А и първата спирка на световната купа, след като я показахме на премиера Бойко Борисов, е в Русе, заяви Любо Ганев.
Поставеният на масата пред него трофей ще бъде изложен на специално място в Русе, където всеки гражданин ще може да се снима с най-ценната волейболна купа.
Вече е в ход ангажирането на хотели за отборите, официалните делегации, журналистите и феновете на играещите в Русе отбори, а това означава мощен импулс за местния бизнес, при това не само на хотелиерите и ресторантьорите. 
Освен това практиката сочи, че телевизиите, които ще излъчват мачовете, ще направят кратки филми за представянето на Русе, а това е безплатен подарък за туризма в региона. Не са за подценяване и феновете, които също споделят стотици снимки в социалните мрежи и показват на приятелите си в родните си страни много повече отколкото би показала и най-скъпо платената реклама.
С това първенство ще позиционираме отново Русе като водещ волейболен център. „Дунав“ вече е член на Суперлигата, ние ще помагаме на отбора, заключи Пламен Стоилов. 
По-рано домакинството на Световната купа бе представено на заседанието на общинските съветници, които одобриха предложението общината да спонсорира срещу реклама Българската федерация по волейбол.
Никога в историята на Русе не е имало събитие, което да рекламира града в целия свят, подчерта Стоилов.