Мъжкият национален отбор по волейбол спечели с 3:2 (25:18, 20:25, 25:23, 24:26, 15:12) срещу Сърбия в предпоследния си мач от Световната лига. Момчетата на Пламен Константинов запазват шансове за класиране на финалите, като целта минава през задължителна победа и срещу Аржентина утре.

Успехът изкачи отбора на Пламен Константинов на седмото място с 10 точки от четири победи и 4 загуби. Българският състав обаче можеше да вземе още една точка, ако беше спечелил с 3:1.

Много силен мач за пореден път изнесе Николай Николов, който единствен не показа спад от българския тим. На висота в доста моменти беше и Цветан Соколов.

Сърбите, които са сигурен финалист, започнаха по-съсредоточено мача и поведоха при първата техническа пауза. Силни начални удари на съперника и стабилно посрещане бяха ключа към добрата му игра. В сръбския състав нямаше и напрежение, като волейболистите действаха с голямо самочувствие.

Едва след това блокадата на България започна да работи много ефективно в следващите минути и разликата веднага се усети. Серия от силни начални удари на Николай Пенчев и добри изяви на останалите при мрежата, позволи на българския отбор да поведе с 16:14 при втората техническа пауза.

Разликата продължи да се увеличава и първата част беше затворена за 27 минути с 25:18.

Във втория гейм Сърбия отново тръгна много силно и имаше две точки аванс при първата техническа пауза. Основната разлика във втората част бяха големия брой грешки на българите от сервис, които увеличиха и пасива на отбора на Пламен Константинов. Той не беше наваксан и България отстъпи със 25:20.

Третата част беше най-оспорвата като нито един от двата отбора не можа да се откъсне на повече от 2 точки пред другия. И при двете технически прекъсвания България водеше с една точка. Сърбите обаче реагираха и в края на гейма дори водеха с 23:22.

Силни изяви на Розалин Пенчев доведоха нещата до 24:23 за България, а грешка при мрежата на Урош Ковачевич затвори гейма с 25:23.

Инфарктният трети гейм донесе самочувствие на българските волейболисти и те изглеждаха доста по-съсредоточени в следващата част. Цветан Соколов се нагърби да завършва трудните точки и България дръпна с 3 точки при втората техническа пауза – 16:13.

Българите водеха с 21:17, но вместо да затворят спокойно мача, допуснаха колебания и загубиха с 24:26, като сърбите докараха мача до тайбрек.

В решителния пети гейм на преден план излезе Николай Николов. Центърът беше навсякъде – спираше сърбите на блок, атакуваше мощно и дори отбеляза от начален удар. Смяната на игралните полета дойде при 8:4 за България.

Необяснимо обаче последва нов срив в българския отбор, а в полето на сърбите всичко се получаваше. Съперникът правеше невероятни спасявания и реализираше от най-трудните ситуации.

Все пак силни атаки на Розалин Пенчев доведоха нещата до 14:12, а успешна единична блокада на Виктор Йосифов донесе победата на България.

Утре от 01:10 ч. е последният мач на България срещу домакина на турнира Аржентина. Само победа ще класира отбора за финалите в Бразилия.