Всяка година българите намаляват с между 40-50 000 човека и така оставаме най-бързо изчезващата нация в света или една от най-бързо изчезващите.

Това каза телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов по време на пресконференция в литературен клуб „Перото“, предаде репортер на БГНЕС.

Днес бяха отчетени постиженията и новите приоритети, които си постави Движението за национална кауза (ДНК), работещо за намаляването и решаването на проблема с демографската криза у нас, предаде репортер на БГНЕС.

„Време е да се опитаме да видим какво трябва да променим още, така че темата да стане достатъчно интересна за обществото, за да стане достатъчно интересна и за тези, които ни управляват и въобще за институциите. Не се е случило нищо в тази посока в последните 30 години независимо от това кой е бил на власт“, коментира Арнаудов.

По време на пресконференцията бяха представени резултати и от анкетно допитване, проведено сред 800 родители.

„Изискванията на родителите са насочени много повече вече не към държавата, което е хубаво, защото остатъците от социализма са избледнели. Изискванията им са към бизнеса, към работодателите и това пак опира до държавата по някакъв начин – гъвкавото работно време, бързото връщане на работа от страна на майките и условията за тях, но преди всичко фокусът е върху бизнеса и върху това какво хората сами могат да направят за себе си, върху градската и заобикалящата ги среда. И ако имат някакви обвинения към държавата, те са преди всичко по отношение на това, че средната класа, хората, които работят и си плащат данъците получават най-малко привилегии затова, че имат деца по отношение на детските надбавки“, каза Арнаудов.

Той допълни, че проблемът съществува и в много по-развити и богати общества като Норвегия и Германия. Арнаудов обясни отдава намалената раждаемост у нас с това, че хората си поставят други приоритети - като кариера, осигуряването на дом и сигурност. Даде пример със себе си, че вече е на 38 години и едва сега, съвсем скоро ще стане баща за първи път.

„Трябва да признаем, че по-лесният начин за справяне с демографската криза е връщането на част от българите от чужбина и нашата традиционна диаспора от Украйна, Сърбия, Северна Гърция, Албания. Македония“, категоричен е съоснователят на неправителствената организация.

Андрей Арнаудов е категоричен, че трябва да се създаде усещане, че България не е толкова лоша страна за живот и отглеждане на деца, и че всъщност това е една голяма радост и да стимулираме хората да имат повече деца. Той уточнява, че е много важно в семействата да няма само по едно дете, защото това не решава проблема, той започва да се разрешава когато в повечето домакинства има две или повече деца.

Според Арнаудов проблемът се корени и на още едно място, а именно, че нашата демографска стратегия е един много голям документ, който обаче е неясен за хора.

„Нашата стратегия е в 181 страници, с над 150 графики, в която чак на 95 страница се извежда стратегия, основана на 11 общи и 5 конкретни принципа, които очертават 5 приоритета. Отговорността за стратегията е разпределена между правителството и още 21 институции“, коментира Арнаудов.

Той сравни нашата стратегия с тази на Тасмания, която е разписана в 3 глави, които се разпростират на 32 страници с много картинки. Съоснователят разкрива, че техен приоритет е да привлекат 150 000 нови граждани до 2050 година. Арнаудов казва, че за разлика от нашата демографска стратегия при Тасманийската нещата са ясни и конкретни, а не пожелателни.

За решаването на демографската криза Андрей Арнаудов оповести, че до есента ще заработи платформата Bulgaria Wants You, чиято цел е да се регистрират българи, желаещи да се завърнат от чужбина, да играе ролята на трудова борса и място за комуникация с диаспората. Според Арнаудов това е пътят към решаването на демографската криза. Той оповести още, че в 7 града ще се проведе Националната инициатива „Направи го за България“ и добави, че тази година ще има нови посланици, както и, че ще бъдат кръстени над 1000 бебета, заченати през 2017 година. Кръщенето в София ще бъде на 7 октомври. А дотогава ще има редица събития, едно от което е изложба, която ще покаже фотоси от първото масово кръщене. Изложбата в София ще е на 1 юни в Градската градина.

Мария Янева, която председател на фондация „Искам бебе“ и един от новите посланици на каузата, каза, че 145 000 са двойките, които имат репродуктивни проблеми.

„Пред Европа стои демографската криза, но пред нашата държава стои въпросът дали изобщо ще ни има утре. Ето защо ние вярваме, че си заслужава човек да се бори за създаването на всеки един живот. Не е достатъчно просто в днешно време да бъдем добри професионалисти, в това което вършим трябва да имаме и нашата социална отговорност. ДНК финансира първото българско семейство, което е на път да има дете“, заяви Янева.

Телевизионната водеща Нели Хаджийска се обърна с призив към младите момичета и ги призова да не отлагат раждането.

„Абсолютно всички успели хора казват, че най-голямото им щастие е свързано с децата им. Светът много тиражира успеха, който обаче не носи радост. Ценност не е само успехът сам по себе си. Този успех ни кара да забавяме раждането на дете. Обаче детето не е като обаждане и поръчка на пица. Аз исках да имам дете, но се наложи да почакам и то доста време. На всички млади момичета искам да кажа, че не трябва ние да решаваме кога да имаме дете, то ни се дава от Бог. Трябва да изместим късното раждане. Аз 15 години с предаването се опитвам да покажа, че най-смислените неща са семейството, детето и любовта“, каза Хаджийска.

Бившият ни капитан на волейболния отбор Владимир Николов изрази мнението си по темата със случка от последните дни.

„Взех Филип от детската градина. Това е третият ми син. Той е на 2.5 г. В един момент той избяга и в продължение на 10 минути го нямаше. Търсехме го 50 човека. За него беше игра, беше се укрил. Беше се отправил към бул. „Цариградско шосе“. Тези 8 минути ми бяха най-тежките в живота, мислейки как да кажа на майка му, че съм изгубил Филип. Всичко слава Богу се размина, защото някакъв човек го беше спрял и го върна. След една подобна ситуация си даваш сметка, че успехът безсмислен ако няма кой да се зарадва на него. Децата са смисълът на всичко, което правим. Останалото е суета, която ни позволява да си гъделичкаме егото. Деца не се гледат с пари, а с любов. Финансовата независимост може да направи живота по-лесен, но не и по-приятен. Щастието с пари не се купува. Децата са щастието. Да ги възпитаваме по свой образ и подобие. Да предпазим децата от нашите грешки и да видим нашето по-добро аз,чрез тях“, каза Николов.