Именитият български живописец Ради Неделчев, чиито платна са знакови и разпознаваеми далеч зад българските граници, ще открие своя самостоятелна изложба в Русе на 17 май. Тази година на 1 април той навърши достолепните 80 години. Това е и поводът в Художествената галерия на „Борисова“ 39 да бъде открита негова самостоятелна изложба. В нея художникът с богата биография и адмириран от ценители и колекционери в Европа и по света, ще покаже свои емблематични работи и нови платна. Ради Неделчев се завръща сравнително рядко в Русе, но винаги го прави с радост. За него остава изключително важно това, че именно от Русе тръгва неговият път към успеха и към славата на един от ненадминатите и много обичани майстори на колорита и композицията. 
Признат за един от най-добрите художници, работещи в направлението наивизъм, Ради Неделчев прави първите си сериозни стъпки в изобразителното изкуство през 1959 г. в Русе, записвайки се в школата по рисуване на Димитър Атанасов. От Русе заминава за Швейцария, където е първият българин, който прави изложба в тази красива страна. Той е и първият българин с картини в музея на Анри Русо-Митничаря в Париж.  
През декември 2016 година Ради Неделчев направи самостоятелна изложба в РХГ в отговор на настоятелното предложение на галерията. Тогава той леко притеснено размишляваше на глас: „Тази изложба май малко я избързахме - трябваше за я направим за 80-годишнината...“. А директорката на галерията го увери: „За юбилея ще направим друга!“. И ето, сега обещанието и възхитителните колоритни и звучни творби на живописеца се срещат отново на русенския адрес. За радост на почитателите на истинското изкуство.