Три шеметни дни преживяха русенските поклонници на джаза, които за поредна година се радваха на удоволствието Русе да се превърне в столица на музиката на свободата. 39-ата Национална джаз среща позволи на различни поколения адепти на импровизациите да се докоснат до разнообразни стилове и артистични авантюри.
Още в първата вечер родният град на легендата Петър Петров-Парчето показа, че има кой да продължи светлата пътека, начертана от големия български джазмен и след неговата смърт преди близо две години. „Джаз училището“ изведе на сцената в Голямата зала на Доходното бивши и сегашни ученици на Националното училище по изкуствата. Вероятно подведени от това, че в програмата бе обявено, че ще свирят русенци, някои хора бяха решили, че „същинската“ джаз среща започва едва в петък. Затова пропуснаха блестящото артистично присъствие на музиканти, имената на които говорят много на истински ценители на джаза в България и по света - като пианиста Теодор Петков, саксофониста Борис Петров, китаристите Антони Рикев и Радослав Славчев, перкусиониста Даниел Джумалийски, както и бъдещите звезди Жана Василева, Габриела Йорданова, Николай Димитров, Исак Енчев, Асен Станчев.
Втората вечер започна под знака на „червеното“ - с две Red парчета на Борис Петров и Венци Благоев квинтет /тромпетистът Благоев бе с червени панталони, а Малкото Парче - със сако в бордо гама/. След това продължи, задълбавайки в театъра на музиката - с Театрален джаз бенд на пианиста Антони Дончев. И естественият и очакван връх бе достигнат в третата част, когато на сцената излезе Васил Петров, когото мнозина с почит наричат българския Франк Синатра. Кадифеният тембър на артиста предизвика взрив от аплодисменти заедно с музикалните картини, нарисувани вдъхновено от Ангел Заберски на пианото, Борис Таслев /бас/ и Димитър Семов на ударните. Накрая залата се изправи на крака, а певецът получи разкошен букет орхидеи във формата на ключ сол за своята 50-годишнина. Той пък подари на публиката като бис хитовата песен New York, New York.
С истинска картина започна третата вечер от джаз празника - художникът Дончо Дончев е част от Golden Project на сравнително младата група на пианиста Тони Златанов, саксофониста Димитър Льолев, басиста Димитър Карамфилов, тромпетиста Мартин Тишев и Емил Пехливанов на барабаните. Докато синкопите и стакатите следваха своя неравноделен път в музикалните изпълнения, пред публиката художникът сътвори своята „музика“ - портрет на момиче, в косите на което дивно се преплитаха пътища, залези, отивания и завръщания.
Градусът на настроението се вдигна в пъти, когато на сцената излязоха три съвременни легенди - професорът по джаз пиано в Лионската консерватория Марио Станчев, професорът по ударни в софийската Музикална академия Христо Йоцов и артистичният басист Митко Карамфилов. Те представиха най-новия проект на Марио Станчев и Христо Йоцов Autumn Leaves In Sofia, който покори публиката. Самият Марио Станчев свири за първи път в Русе след 30-годишно отсъствие. През 1980 година е поканен от Петьо Парчето и свири заедно с неговата група, а малко след това Станчев заминава за Франция, откъдето не си идва нито веднъж до 2009 г. На концерта сега пианистът на няколко пъти спомена развълнуван Парчето и отправи добри думи към неговия син Борис, който продължава дирята, оставена от именития му баща. На идване в Русе проф.Христо Йоцов споделил, че няма друга публика, която да оцени джаз проект като Leaves In Sofia. И без да знае неговото високо мнение, публиката не скри, че е във възторг от чутото. Накрая тя настоя за бис и получи вълшебна импровизация на един от прочутите френски шансони.
Финалната точка на джаз срещата постави Brazz Association Combo на тромпетиста Михаил Йосифов и певицата Камелия Тодорова, която също е юбилярка през тази година. Между изпълненията си тя неколкократно посочи значката „Русе“ върху стилната си черна рокля, като обясни, че е получила отличието на среща с кмета Пламен Стоилов. Редувайки стръмнини и върхове с гласа си в песните, певицата издаде, че е поканена да пее и на празника на Русе догодина. Към джазовите композиции Камелия Тодорова прибави и букет от свои незабравими хитове като „Не ме гледай така, момче“, които предизвикаха буря от ръкопляскания.