Неотдавнашният инцидент в София, когато велосипедист прегази в парк малко дете, което все още лежи в болница със счупен на няколко места крак и други травми, отново повдига въпроса знаят ли колоездачите какви са задълженията им, спазват ли ги и безопасни ли са за останалите участници в движението и за пешеходците. Със затоплянето на времето традиционно велосипедистите из града се увеличават и от пръв поглед се вижда, че много от тях нарушават правилата за движение и общинските наредби. Едно от най-честите провинения е карането на колело в пешеходните зони в централната градска част и по ул. „Александровска“. По всяко време и най-вече в часовете, когато има най-много хора по главната улица, има и велосипедисти, които се провират между тях, а някои карат и с доста висока скорост. Така създават реален риск за инциденти, при които могат да пострадат както пешеходците, така и самите велосипедисти. Не липсват и сигнали на граждани за грубо нарушаване на правилата и за затруднено придвижване на майките с колички. Често срещана гледка са и родителите на малки деца, които в последния момент успяват да отдръпнат малчуганите от пътя на засилените велосипедисти. Въпреки направените велоалеи в много от градските градини, колоездачи предпочитат да карат по алеите, отново с риск да наранят излезли на разходка хора. А това, че пресичат пешеходните пътеки, без да слизат от велосипеда, вече като че ли не прави впечатление на никого.
Още от 2005 година в Русе има издадена заповед, с която се забраняват екстремни спортове като каране на скейтборд и велосипед по площадите, в централната част на града и по цялата „Александровска“. Проблемът обаче е, че органите не контролират в достатъчна степен нарушаването на тези забрани и не наказват провинилите се колоездачи. А когато има правила, те трябва да се спазват и когато това не става доброволно, се постига със санкции. Другото е анархия и все по-задълбочаващо се пренебрежение към институциите и законите.
През юли 2016 общината внесе проект за промени в наредбата за обществения ред при ползването на превозни средства, с които се предвиждаше забрана на движението на велосипедисти по „Александровска“ и площад „Свобода“. Заради бурното недоволство на колоездачите тогава предложението беше оттеглено. 
Към момента в общинската наредба е разписана само забраната за движението на моторни превозни средства в пешеходните зони, площад „Свобода“, парковете и градините, като ограничението не важи за линейките, полицейските и пожарните автомобили. Глобата за гражданите, нарушили наредбата, е от 10 до 300 лева, а при повторно нарушение ги заплашва санкция от 20 до 600 лева.
Може би е дошло време отново да се помисли за подобна забрана и за велосипедистите, за които междувременно бяха направени километри велоалеи. Все пак и пешеходците имат право спокойно да се разхождат.