Премахването на прословутата тапа до Дунав мост, която често превръща излизането и особено влизането в Русе от Мартен в сериозно изпитание, навлиза в поредния си, но този път последен епизод. 
Дългоочакваното доизграждане на пътния възел под жп надлеза в района на Дунав мост започва другата седмица. Строителните работи включват изграждане на колектор встрани от пътя, в който ще вървят водопроводът, електричеството и другите комуникации към Източна промишлена зона. След това ще бъдат изградени две двулентови трасета на входа и на изхода на Русе към Силистра.
Изкопните работи за изграждане на колектора ще бъдат точно срещу трасетата на работещия от края на февруари граничен пункт, който обслужва входящия трафик от Дунав мост. Това налага временното затваряне на пункта и връщане на старата организация на движението - всички автомобили да преминават през стария пункт.
По предварителни разчети ремонтите трябва да приключат в края на юни или началото на юли.
Изграждането на новото трасе под жп надлеза започна преди пет години, като целта беше да се предотвратят станалите обичайна гледка задръствания от чакащи да минат по Дунав мост тирове. Работата обаче замря след изпълнението на задълженията на НК „Железопътна инфраструктура“ - подсилване на коловозите на жп линията и разширяване на трасето под надлеза. За изграждане на трасетата за автомобили трябваше да се погрижи АПИ, но се оказа, че няма пари. В крайна сметка средствата са осигурени и вече се вижда краят на опашките от тирове.