Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разделени в три групи. Това заяви посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу във връзка със спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, предаде репортер на БГНЕС.

Спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайки алпинист и началник на тибетския автономен регион. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали много често високи планини, заяви посланикът.

Първата група от над 12 спасители вече са тръгнали от базовия лагер, намиращ се на 5800 м към лагер 1, намиращ се на 6400 м. Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат за лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина в Хималаите. Очаква се те да пристигнат преди вдругиден до лагер 3, намиращ се на 7300 м. Времето е изключително сурово, подчерта китайският посланик и добави, че е много трудно да се провеждат спасителни операции в района над 7300 м.

Според прогнозата – днес, на 11 май, духа северозападен вятър със скорост 16 м/с, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре 12 май времето ще бъде облачно и с краткотрайни превалявания от сняг. Ще духа северен вятър със скорост 12 до 26 м/с, с температура от минус 12 до минус 25 градуса. Според прогнозата на 13 май ще има кратък промеждутък, когато ще бъде малко по-добро времето. От 13 май ще започнат спасителни операции и издирване от лагер 3 нагоре, съобщи още китайският посланик. Тогава петима спасители ще атакуват върха, за да търсят Боян Петров.

Китайският посланик разказа, че освен българския отбор алпинисти има и друг - китайски. Китайският отбор се е върнал в атака лагера, докато нашият е останал в базов лагер 1. Спецификата на върха е, че има много ледени шапки и климатичните условия са рязко променливи. Предстои третата група от спасители да сложи осигурително въже между втори и трети базов лагер. Негово превъзходителство китайският посланик Джан Хайджоу каза, че днес е направено само едно облитане и заради лошото време хеликоптерите очакват подобряване на времето и те се намират на 25 км от връх Шиша Пангма. За целта там е обособено малко летище.

На 9 май треньорът и асистентът на Боян са изразили желание да участват в спасителната акция, каза посланикът. Той увери, че визите вече са издадени и двамата пътуват вече към лагерите.

Според китайската страна най-добрият подход в случая е българският алпинист да се търси от спасители на място, а не с хеликоптер.

..................................................

На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м.). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено. Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, обяви дарителска сметка, в която се събират средства за спасителната операция на алпиниста. „Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА”, пише във Фейсбук Ненова. Мога да посоча Paypal ако е по-удобно [email protected] Радослава Георгиева Ненова BG32 UNCR 7000 1523 2695 49 UniCredit Bulbank UNCRBGSF