Българската православна църква, както и целият православен свят, чества паметта на светите братя просветители славянобългарски Кирил и Методий на 11 май от късен период в историята на църквата. Това заяви пред БГНЕС архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия.

Той припомни, че първоначално тяхната памет е чествана на Успението на Свети Методий, по-големия от двамата братя, на 6 април. Тази дата е съвпадала в повечето случаи с Великия пост.

„По време на Великия пост църквата е насочила нашето съзнание към покаяние, а не толкова към тържествуване в различни празнични дни, към очистване на нашите души и сърца от прегрешенията, които сме извършили. Затова и Великият пост се нарича духовна пролет за възраждането на човека в духовен аспект чрез покаяние и молитва“, обясни архимандрит Василий.

През този период не е прието да се празнуват такива големи празници с такава тържественост и по тази причина отците на църквата решават да честваме паметта на светите братя Кирил и Методий на 11 май, добави протосингелът на Софийската митрополия.

Архимандрит Василий подчерта огромните заслуги за българския народ и църква, които имат Солунските братя.

„Те не само, че написаха азбуката. Не само, че дойдоха да просветят славянския народ, но и преведоха Свещените текстове, които съществуват в света. Това писание, което чрез въздействието на Светия дух е написано от различни автори по различно време, а именно Богодаруваните слова на Стария и Новия завет“, каза той.

Архимандрит Василий отбеляза със задоволство, че през последните години храмовете са пълни с млади и интелигентни хора: „В последно време, с живото слово, което проповядваме на съвременен български език църквата се възобновява и бива пълна. Най-голямата радост за един съвременен духовник е, че храмът е пълен с малки деца, родители, с хора, които са грамотни, четат и живеят духовно“.

Той подчерта, че църквата винаги е помагала и ще помага, докато светът съществува. „Именно с проповядването на светлината на света ние сами да бъдем светлина. А светлината на света е възкръсналият от мъртвите Христос – нашият спасител“, каза протосингелът на Софийската митрополия.