Финалът на песенния конкурс „Евровизия“ 2018 започва точно в 22:00 часа на 12 май. Обществената телевизия ще предава пряко от Лисабон решителния етап на 63-о издание на музикалното състезание по БНТ1 и БНТ Свят.

Група „Equinox“ завоюва заслужено място за България по време на първата конкурсна вечер на „Евровизия“ 2018 и утре ще излезе под номер 18 на престижната сцена в Лисабон. Българските представители ще представят песента „Bones“ в оспорваната конкуренция на представителите на още 25 държави - Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Португалия, Австрия, Естония, Кипър, Литва, Израел, Чехия, Албания, Финландия, Ирландия, Сърбия, Молдова, Унгария, Украйна, Швеция, Австралия, Норвегия, Дания, Словения и Холандия.

Големият финал ще бъде проследен на живо от над 12 000 души в „Altice Arena“ в португалската столица, а очакваният брой на телевизионните зрители е над 400 милиона. Тази година впечатляващото шоу се излъчва както в участващите страни на Стария континент, така и в Австралия, САЩ, Китай и Казахстан.

Освен изпълнителите от „Equinox“, зрителите ще видят и популярната певица Йоанна Драгнева. Тя е водещата, която ще обяви вота на професионалното жури от България. Йоанна е добре позната на почитателите на „Евровизия“. През 2008 година, заедно с колегите си от „Deep Zone Project“, представи България на песенния конкурс в Белград, а през 2015 година приветства чуждестранните делегации по време на откриващата церемония на „Детската Евровизия“ в София. В събота феновете отново ще чуят гласа на Йоанна Драгнева, която ще съобщи на коя държава българската комисия е присъдила максималните 12 точки.

По традиция всяка участваща телевизия излъчва петима членове, които оценяват песните според тяхната композиция, вокалното изпълнение, визуална презентация и цялостно въздействие, както потенциала да се превърнат в хитове. Имената на членовете на българската комисия е публикувана на сайта eurovision-bulgaria.tv.

По време на Големия финал Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл отново ще разчитат на силна подкрепата на българите в чужбина, чийто вот ще формира 50% от крайния резултат за България. Ако нашите сънародници се намират в една от всички държави-участнички в „Евровизия“ 2018, те могат да гласуват за „Equinox“. Важно е да гледат местната телевизия, която излъчва конкурса и да следват инструкциите за гласуване, изписани на екрана. Телевотът започва след края на изпълнението на последната конкурсна песен и продължава 15 минути. Кой канал излъчва шоуто във всяка страна, може да се открие на сайта па БНТ за „Евровизия“ - eurovision-bulgaria.tv. Гласуването за България се осъществява с изпращане на номер 18 като SMS на посочения от местната телевизия номер. Зрителите имат право да гласуват до 20 пъти от един мобилен номер. Цената на един SMS е различна за всяка държава.

Група „Equinox“ класира България на финал на „Евровизия“ за четвърти път в историята на нашето участие в конкурса. Елица Тодорова и Стоян Янкулов постигнаха първия успех за страната ни с 5-а позиция през 2007 година. През 2016 година Поли Генова вдигна по-високо летвата, класирайки България на 4-а позиция. Миналата година Кристиан Костов донесе безпрецедентна победа, достигайки второ място в престижната музикална надпревара.