Когато решат да се разделят с автомобила си, хората се надяват това да стане по възможно най-бързия начин. За осъществяване на сделка не е нужно да се търси помощ от посредник, а е достатъчно да се спазват няколко основни правила, препоръчани от експерти.
1. Анализ на пазара и избор на стратегия
На първо място трябва да се изучи пазарът за класа и модела автомобил, който се продава. Така може да се придобие реална представа за цената на колата, а също така и за това от какво точно се интересуват купувачите при търсенето на подобна машина. Последното ще помогне за по-лесно отговаряне на техните въпроси.
Повечето клиенти се интересуват от външния вид на автомобила и от неговите технически параметри, но е хубаво продавачът да бъде наясно с цената на обслужването, както и с проблемите, които могат да се появат. Освен това задължително всички документи на автомобила трябва да бъдат наред - платени застраховки, данъци и т.н.
2. Подготвяне на грамотна обява
Обявата за продажба трябва да бъде грамотно написана. Дори правописни грешки или други неточности могат да отблъснат евентуални купувачи. Трябва също да бъдат отбелязани всички възможни данни за автомобила, като екстрите са предимство. Направените ремонти не винаги са плюс, особено ако са повече на брой.
Снимките на автомобила също са много важни, като преди това той трябва да бъде добре почистен. Снимайте не само екстериора, но и интериора, като естествено махнете всичко ненужно от салона.
3. Подготовка за оглед
Евентуалният купувач няма да хареса безпорядъка в автомобила. Със сигурност няма да оцени положително и неприятния мирис в салона, който се появява след пушене или след употреба на парфюм и дезодорант. Ако не можете да се справите сами, закарайте колата на автомивка. Там ще се погрижат за нея.
Също така заменете изгорелите лампички на таблото. Ако външните осветителни тела – фарове, мигачи и стопове, са увредени, по-добре ги сменете с нови. Отстранете течовете от масло, от охладителна или спирачна течност.
Замяната на масло и филтри не си заслужава, освен ако не е дошло време за нея. Новият собственик почти сигурно сам ще направи това, след като купи колата. Не се препоръчва и опит за продажба на неизправен автомобил, защото това може да доведе до конфликтна ситуация, която по принцип трудно ще завърши в полза на купувача.
4. Електрическите системи трябва да са наред
Важно е всички основни системи на автомобила да работят. И не става дума само за стартера и двигателя. Неизправен климатик или аудиосистема могат да откажат евентуалния купувач, така че е добре те да бъдат напълно изправни. Поправката на електрическите системи на колата не е чак толкова скъпа, така че ако има проблем с някоя от тях, минете през сервиза.
5. Ожулвания и вдлъбнатини по каросерията
Трудно е да се даде категоричен отговор дали ожулванията и влъбнатините по каросерията трябва да бъдат отстранени преди продажбата на автомобила. От една страна това е добре, но със сигурност ще струва пари и съответно ще се отрази върху цената на превозното средство. Още повече, че следите от нова боя върху стар автомобил ще накарат евентуалния купувач да застане нащрек и не е изключено дори да го откажат от евентуална сделка.
6. Пазарете се внимателно
Дефектите по каросерията или други дребни неизправности със сигурност ще накарат клиента да се опита да свали от цената, тъй като ще се оправдае с това, че ще трябва да плати известна сума за тяхното отстраняване. Търговията не е за всеки, така че продавачът трябва да бъде много внимателен в подобни ситуации. Експертите препоръчват цената да се сваля бавно и внимателно, тъй като голям скок надолу може да изплаши купувача и той да реши, че има нещо нередно.