От геополитическа драма до пламенната гей фен база, минавайки през въпроси, като - Как Австралия може да участва?

В следващите редове можете да прочетете пет факта за европейският конкурс за песен, който тази година се провежда в Португалия за първи път.

Рекорд на Гинес

Конкурсът започва през 1956 г. с цел обединяване на Европа след Втората световна война. Тогава той носи наименованието „Гранд при на Европа”. Той се състои всяка година от тогава, което го прави най-дълго продължилия международен телевизионен конкурс според рекордите на Гинес. Има и други годишни музикални конкурси, които предшестват Евровизия, но нито един от тях не се излъчва в телевизионния ефир. Често определян като най-голямото не спортно телевизионно събитие в света организаторите предвиждат, че тазседмичните полуфинали и финали в Лисабон ще имат общо аудитория от около 200 милиона зрители.

Големите пет… и Австралия

Петимата най-големи вносители в бюджета на Европейският съюз за радио и телевизия, които и управляват Евровизия, се класират автоматично за финала, заедно с домакина на събитието, който се променя всяка година. Големите пет са Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания.

Въпреки че Австралия е на другия край на света, там конкурса става много популярен от 1980-та година, заради факта, че много хора в страната имат европейски корени. През 2015-та година Европейският съюз за радио и телевизия се съгласява да позволи на страната да участва.

Първоначално участието на страната беше обявено като еднократно събитие, но Австралия взима участие в конкурса всяка година от 2015-та г. През 2016-та г. дори успяват да завърши на второ място, когато страната е представена от родената в Южна Корея певица Дами Им.

АББА

С изключение на шведската група АББА, които спечелиха конкурса през 1974 с песента си „Ватерло”, победата на този конкурса не ти дава гаранция за международен успех.

Геополитика

Замислена по време на Студената война, Евровизия винаги е била колкото геополитическа драма, толкова и музикална.

Миналата година Украйна не искаше да пусне представителя на Русия да влезе в страната заради спора между Киев и Москва за анексирания от Русия Крим. Конкурсът вече беше увеличил напрежението между двете страни, след като предната година участничката на Украйна спечели конкурса с песента „1944” – песен за масовото изселване на кримски татари и от режима на Сталин по времето на Втората световна война.

Много дипломатически инциденти са се случвали по-време на конкурса, като през 1969-та година, когато Австрия бойкотира конкурса, защото е щял да се проведе в управляваната от диктатора генерал Франциско Франко Испания. Или като отказа на Армения да участва през 2012 г. заради това, че конкурсът се проведе в съседната неприятелска държава Азербайджан.

В някой други случаи, за да се избегнат политически напрежения, участници са били спирани или са били молени да променят песните си.

Гей фенове

С голямото си съдържание на кич, конкурсът е от доста време популярен сред гей общностите, а знамената с цветовете на дъгата, които представляват правата на гейовете, са доста често срещана гледка на финалите заедно с тези на страните участници.

Всяка година гей клубове и барове в цяла Европа наблюдават участниците на полуфиналните и финалните концерти на живо.

В навечерието на финала тази събота най-големият бар в Лисабон – "Тръмпс" - ще има тематични Евровизия партита, на които ще бъдат пълни с чужденци, дошли за конкурса.