Операта „Странното недоразумение“, която великият Джоакино Росини написал още като 19-годишен младеж, ще имат привилегията да чуят и видят първи в България русенци. Това ще стане на 11 май от 19 ч на сцената на операта, когато ще се състои българската премиера на искрящото от хумор произведение на композитора.
Русенската публика получава шанса да присъства на това събитие благодарение на поставеното начало на творческо партньорство между операта в града и режисьора Йохан Шьонлебен, който е и интендант на Росиниевия фестивал в германския град Вилдбат. В резултат на това на 11 май почитателите на музиката ще видят и чуят млади талантливи солисти от Италия, Франция, Мексико и Конго, които подготвят и излизането си пред публиката на Росиниевия фест в скоро време. Успоредно с това се подготвя и русенски състав солисти, който на 21 май ще поднесе на ценителите отново шедьовъра на младия Росини. Диригент е Юрий Илинов, а режисьорът Шьонлебен е и сценограф, и автор на костюмите. 
Тук се работи много добре, радвам се от готовността на оркестъра, хора и солистите да вникват в богатството на тази опера, която искри като шампанско, каза Йохан Шьонлебен. Той не скри възхитата си от неизтощимия на идеи и работоспособност Илинов и изрази надежда, че сътрудничеството с директора Иван Кюркчиев ще бъде полезно и ще радва различни публики. Признавам, и за операта, и за русенци този спектакъл, който предстои да видите, е истински подарък, във всяко отношение, каза Кюркчиев.