Поредна награда получи 16-годишният пианист от Училището по изкуствата Николай Димитров. Той стана носител на специалния приз „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, която се връчва за втора поредна година на церемонията „Музикант на годината“. Отличието, учредено в памет на една от най-ярките музикални журналистки на БНР, бе връчено на Николай от директора на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов в Първо студио на БНР, където се състоя и галаконцертът, в който младият русенец изпълни творба на Шуберт.
Екипът на предаването „Алегро виваче“ националното радио, който е организатор на събитието, е избрал възпитаника на клавирния педагог Даниела Кюркчиева заради изключителните му постижения през изминалата година. Николай има зад гърба си като пианист и камерен изпълнител над 25 награди от международни и национални конкурси: 3 Гран при, 1 номинация за Гран при, 8 първи, 2 втори и 13 специални награди. За успехите си Николай бе удостоен и с наградата „Русе 21 век“ и бе сред номинираните за изкуство от фондация „Енчо Керязов“.
Носител на голямата награда „Музикант на годината 2017“ стана оперната певица Мария Цветкова, която е позната на русенската публика от изявите си на сцената на Русенска опера.