Декларираме категорична подкрепа от страна на правителството за българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски във връзка с т. нар. "пакет за мобилност", зад който застават големите страни като Франция, Германия, Австрия и Италия, предаде репортер на БГНЕС.

„Разминаванията са на няколко места. На първо място става въпрос за задължителното връщане на водачите на транспортни средства у дома. Категорично сме против. Ние считаме, че тук се нарушават човешките права. Няма как да бъдат задължавани граждани къде да прекарват своята почивка”, аргументира се министър Московски.

Той подчерта, че друга тема, която не се приема от страната ни, е за възможността за почивка в кабините на превозните средства”, допълни той.

„Получихме пълната подкрепа на министър-председателя Борисов, предстоят ни тежки дебати, които за съжаление се бламират на ниво работна група. Последното заседание на работната група демонстративно е било напуснато от френския представител”, поясни министър Московски.

Той припомни, че в сряда и четвъртък предстоят срещи между премиера Борисов, френския президент Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които не са конкретно по темата, но ангажиментът на правителството е тя да бъде дискутирана там.

„Отправихме покана към ресорния еврокомисар по транспорт да дойде на среща в България, както с министър-председателя, така и с целия бранш и представителите на транспортните асоциации”, допълни той.

От бранша благодариха за подкрепата и препотвърдиха готвения на 16-17 май протест. Те изразиха съмнение, че ако промените станат факт, много от българските превозвачи ще се преместят в други европейски държави.

„България може би е най-ощетената държава ако този закон бъде приет. От 12 500 фирми в момента, занимаващи се с международен транспорт, ако това нещо се случи, по-голямата част от тях ще фалират. По-добрите от компаниите най-вероятно ще се релокират в други европейски държави. И една малка част ще останат да оцеляват”, заяви Христо Христов, който е собственик на транспортна фирма.

Той призова исканията им да бъдат подкрепени и от синдикатите. Христов подчерта, че нашите шофьори ще бъдат принудени да работят в западни компании, каквато може би е и целта на Франция, добави Христов. Респективно това ще доведе и до намаляването на БВП на страната, който в момента е около 18% на година, защото шофьорите няма да са в България, подчерта още той.

Проблемът обаче не засяга само превоза на товари, а и автобусния транспорт. „Този закон „Макрон”, както ние му викаме, те така и в Европа му викат, показва двойните стандарти, които иска Макрон да направи. За България както направиха двойните стандарти за храните, сега искат и за работната ръка да бъде двоен стандарт”, коментира собственикът на една от големите автобусни компании у нас Миролюб Столарски.

Столарски добави, че този закон унищожава не само транспортния бранш, а и съпътстващите го. Той допълни, че с този рестриктивен закон България няма да е нужно да бъде в евросъюза. Столарски подчерта още, че за първи път браншът е толкова обединен.

Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи попита след този опит за ликвидиране на цял бранш кой ще е следващият, към който ще посегне Макрон или някой друг европейски лидер?

„Редно е да се опитваме да си върнем кадрите, които избягаха от България, а сега се очертава още една мигрантска вълна на кадри, които са ценни за нашия бранш”, заяви Траков.

В края на брифинга, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ще напусне Съвета на министрите, ако силово бъде принуден да приеме спорните текстове, свързани с връщането до дома, командироването, 45 часовата почивка и каботажа.

Превозвачите обясниха, че на 16 май ще направят мирно шествие пред НДК, когато ще заседава Съветът на Европейската комисия, а на 17 май ще излязат с камиони и автобуси на протест в Бояна, където ще се проведе среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.