Стопаните от Русенско вече са близо до финала на сеитбата на пролетниците, показват данните на аграрното министерство. Засети са над 350 хил. декара слънчоглед и 240 хил. дка царевица. 
Обичайно в областта се отглеждат към 470 хил. дка слънчоглед и 150 хил. дка царевица. След снеговете в края на март и обилните дъждове в началото на април зърнопроизводителите преориентират предпочитанията си към царевицата, която се сее малко по-късно. Затова нейните площи са с близо 100 хил. дка повече от миналата година.
В национален мащаб кампанията продължава да изостава в сравнение с миналия сезон. Оперативните данни към 26.04.2018 г. сочат изоставане на сеитбата спрямо миналата година при преобладаваща част от пролетните култури - от 5,9% за фуражния грах до 83,6% за соргото. Увеличение на годишна база се наблюдава при площите с памук (с 5,3%), градински грах (с 18,3%), домати (с 63%), пъпеши и дини (около четири пъти).  
Стопаните, които до преди месец се оплакваха от многото дъжд, сега говорят за проблеми със сушата, тъй като влагата в земята е ниска, а възможностите за изкуствено напояване - твърде ограничени. 
Ако до дни не паднат дъждове с икономическо значение, и есенниците, и пролетните култури са под огромна заплаха, смятат фермери. Вече се наблюдават тревожни промени - растенията са започнали да изкласяват преждевременно, а това е сериозна заплаха за есенниците.