Мощен русенски оперен десант в столицата подготвят в Русенската опера. Два спектакъла от русенския афиш се очаква да впечатлят взискателната софийска публика, като за русенските музиканти, солисти, хористи и балет това ще бъде един малък, но затова пък нелек маратон.
На 10 май на сцената на Софийската опера и балет на столичната улица „Раковска“ русенци ще покажат „Турандот“ на Джакомо Пучини. Под диригентството на Марко Дзамбелли в главните роли ще влязат световно известни имена като Драгана Радакович /Турандот/, Михаил Шешаберидзе /Принц Калаф/, Алиса Зиновиева /Лиу/, Венцеслав Анастасов /Пинг/, Момчил Караиванов /Панг/ и Александър Баранов /Понг/. 
На следващия ден, 11 май, столичани ще имат шанса да видят на същата сцена друга русенска постановка: „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев. Очаква се една от най-красивите /и сравнително рядко поставяни напоследък/ български оперни творби да развълнува и софиянци. В нея е и първото участие на оперна сцена на танцьори от Национален фолклорен театър „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев. 
В същия ден в Русе ще се състои световната премиера на една неизпълнявана досега опера от Джоакино Росини - „Странното недоразумение“. В него русенската публика ще види един италиански екип от солисти, които от доста време репетират усилено в Русе заедно с оркестъра на операта под диригентството на Юрий Илинов. 
На 16 май ще бъде показана отново постановката на „Лебедово езеро“, направена от русенската балетна трупа под ръководството на именития хореограф Румен Рашев. На 21 май ценителите на оперното изкуство ще видят отново „Странното недоразумение“, а на 23 май - „Дон Жуан“ от Моцарт. На 28 май пък публиката ще бъде зарадвана с оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман. 
Децата пък ще имат удоволствието да видят три спектакъла, подготвени специално заа тях. На 15 май на сцената на операта ще бъде изигран мюзикълът „Един нов свят“, на 18 май от 14 ч ще бъде представена детската опера на Жул Леви „Думите на мама“, а в последния ден на май съставът на русенската детска опера ще излезе пред своята публика с „Красавицата и Звяра“.