Талантливият русенски пианист Николай Димитров направи истински фурор на Шестия международен конкурс по пиано „Фредерик Шопен“ в румънския град Бакъу. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева от Националното училище по изкуствата имаше честта да открие официално конкурса в качеството си на носител на Гран при от миналогодишното издание.
16-годишният русенец изпълни Концерт за пиано номер 1 от Менделсон заедно с филхармонията на Бакъу „Михаел Жора“ под диригентството на Давид Марчиан. Триумфалното му завръщане на вече познатата му сцена бе бурно аплодирано от публиката в зала „Атенеу“, а след настоятелни искания за бис Николай изсвири блестящо и Импромптю от Шуберт. 
Признание за русенската школа по пиано бе и участието на ръководителя на клавирната група в НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ Даниела Кюркчиева в международното жури на конкурса. От името на организационния комитет на международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе тя връчи специална награда на най-малкия участник в Бакъу - талантливия пианист Дариус Лунгу - момчето ще участва в 12-ото издание на „Шуберт“ без заплащане на такса. В категорията 14-16 години, където бяха най-многобройните участници, възпитаникът на НУИ Александър Стоянов от класа на Красимира Иванова получи поощрителна награда.