Районният съд в Бяла постанови връщане на три от отнетите 11 деца на родителителите им Ивелина Зартова и Красимир Тодоров. Искането на „Социално подпомагане“ в Бяла двамата невръстни близнаци и малко по-големият им от тях брат да бъдат настанени в две приемни семейства в беленско село бе определено като неоснователно. Освен това съдът постанови социалните да изплатят по 450 лева адвокатски разноски за двете дела на Ивелина и Красимир.
Решението може да се обжалва в Окръжния съд.
Останалите осем дела, които Зартова и Тодоров заведоха срещу „Социално подпомагане“ заради настаняването им в приемни семейства, продължават да се водят в Районния съд в Русе.
Децата бяха отнети, след като къщата на многодетното семейство на ул.“Екзарх Йосиф“ в Русе изгоря на 28 февруари. Най-големата дъщеря на 17 години и 14-годишната й сестричка бяха настанени в Кризисен център. Двете близначета и едното дете са дадени на приемни семейства в село край Бяла, друго е настанено в Стражица, останалите са при приемни родители в Русе. Ивелина и Красимир обаче започнаха съдебни битки. Зартова и Тодоров твърдят, че имат възможност да си гледат децата, защото мъжът получавал 560 лева заплата, а отделно работодателят му давал още по 1440 лева на ръка. Освен това в новата квартира имало условия за отглеждането на малчуганите.
От прокуратурата обаче категорично заявиха, че семейството не разполага с добри условия за живеене на толкова много деца.
Сагата с многодетната фамилия има и трагични епизоди. Преди около година семейството беше настанено във вила в околностите на Русе, където било прието радушно, докато хората не се сблъскали с арогантното и заплашително поведение на малчуганите. Оплакванията на слисаните съседи предизвикаха проверка от социалните, които установиха, че семейството живее на тъмно, студено, в мръсотия и глад. Извеждат децата и ги настаняват при приемни родители. Впрочем, именно там, в студа и мизерията, умира 40-дневното бебе на фамилията. През 2014 г. пък готварска печка пада върху 3-годишното им момченце и то издъхва на място. Нелеп инцидент, обясняват родителите. И продължават да настояват, че се грижат добре за децата си и си ги искат обратно.