Народните представители отхвърлиха предложението на БСП за налаяване на депутатските заплати и фиксирането им на 2976 лв., предаде БГНЕС.

"За" предложението гласуваха 65 народни представители, 48 депутати бяха "против", а 55 се въздържаха. "Предложението не е прието", обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

С това гласуване народните представители отказаха да намалят заплатите си, както и да почиват само по време на официалните почивни дни.

По време на дебатите в пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде - дава се за труд, а има месеци, в които парламентът не приема нито един закон, каза Нинова.

Ние трябва да имаме високи заплати, за да не се изкушаваме да крадем. А високите заплати спряха ли „Суджукгейт“, спря ли „Хасковогейт“, спря ли кмета на Септември“, запита Нинова. По думите й в Кодекса на труда се казва за какво се дава заплата: Никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде. Заплата се дава за положен труд. Има месеци, в които приемаме по десет закона, има такива, в които не приемаме нито един. Как заплатата се съотнася към резултата от труда ни.

Данаил Кирилов от ГЕРБ я контрира, че коефициентът на участие на Нинова бил е 3,7% и изчисли, че ако от 1000 гласувания тя е участвала в 37, то би трябвало да получи заплата от 110 лева и 20 стотинки.

Кирилов каза, че българският парламент има най-много парламентарни заседания спрямо всичките други парламента в Европейския съюз.