Ще бъде обявен нов конкурс за идейни проекти за паметник на Левски, като той ще е с по-прецизно уточнени условия, за да може в него да участват по-широк кръг от творци и евентуално изборът да е по-голям, съобщи арх. Орлин Неделчев. Решението е взето на събрание на инициативния комитет.
Жалко е, че процедурата по избор на проект за паметник на Левски в Русе приключи без резултат. Това е парадокс - при 11 представени проекта журито даде шанс на три проекта за доработка и накрая не избра фаворит. Нито един от проектите не съответстваше на представата на инициативния комитет от една страна като цялостна композиция и от друга като естетически качества, посочи арх.Неделчев.
Той отбеляза, че от 11-те проекта само 3 са били фигурална композиция и затова едно от условията в конкурса ще бъде паметникът да представлява композиция, а не само бюст. Все още обаче няма конкретни срокове. 
Заданието трябва да се съгласува с централата на Съюза на българските художници в София, за да може повече техни членове да участват в конкурса, обясни Неделчев.  
Паметникът на Левски ще е разположен в Парка на възрожденците близо до бул. „Съединение“. Образът ще бъде в максимално реалистичен стил, а фигурата не по-висока от 3 метра без постамента. За изграждането на монумента и за облагородяване на района около него са необходими 150 000 лева, които ще се събират с дарителска кампания.