За да се гарантира, че кухнята не е с отблъскваща миризма, трябва да следите за нейната чистота и незабавно да махате остатъците от храна. Ако не се отървете от неприятната миризма в кухнята навреме, тя лесно може да се разпространи в целия апартамент. И миризмата определено не е от приятната. В кухнята най-често от другите стаи има неприятна миризма. Източниците са различни: храна, загоряла фурна, водопровод, хладилник и други елементи. Ако искате да се отървете от неприятната миризма в нея, ето какви трикове помагат:

1. Бързо измийте съдовете след като готвите с мазнини

Много често след като готвите няколко ястия, миризмата на мазнини се разпространява от кухнята в апартамента. За да не се случи това, след приключване на готвенето се препоръчва да се излеят 2 чаши бял оцет в мръсната тава или с тях да се измие фурната.
Белият оцет премахва миризмата на мазнини. Освен това е желателно да се мият съдовете веднага след готвене. Ако това не стане, мазнината залепва и ще стане по-трудно да се измие.

2. Следете за чистотата на гъбите в кухнята си

Гъбите за миене на съдове са в постоянен контакт с хранителни отпадъци и замърсители. По този начин те често стават източници на неприятна миризма в кухнята. За да избегнете този проблем, е необходимо да перете добре гъбите след измиване на съдовете.И не само това. Гъбите са развъдник на микроби - сменяйте ги често.

3. Поддържайте чиста микровълновата печка

За целта сложете срязан лимон в стъклен съд и го напълнете с гореща вода.
Поставете в микровълновата печка за 5 минути. Лимонът абсорбира неприятната миризма и горещата пара ще омекоти натрупаните мазнини по стените и вратата на печката. След това обработете повърхността на фурната с кърпа, напоена с оцет. Ще видите колко чиста е микровълната печка.

4. Не оставяйте остатъци от храна в това помещение

Преди да започнете да миете съдовете и да ги поставите за миене в мивката, хвърлете всички остатъци в боклука. Веднага след като измиете съдовете, налейте в отвора на мивката 3 чаши вряла вода с 1 супена лъжица сода за хляб. Препоръчва се поне веднъж седмично.

5. Почистете хладилника си добре

Понякога хладилникът е причината за неприятната миризма, той трябва да се измие с вода и оцет. Погледнете първо внимателно дали в хладилника е останала развалена храна. Махнете я. Измийте го после добре, след това сложете срязан лимон. Той може да абсорбира неприятна миризма и придава на хладилника свеж аромат. Препоръчва се хладилникът периодично да се мие отвътре. Това ще предотврати също разпространението на различни гъбички и бактерии в него.