Забраната за тютюнопушене в обществените места трябва да остане във вида, в който е сега, но контролът по спазването й да се завиши. На такова мнение са представители на управляващи и опозиция в парламента, след като вицепремиерът Валери Симеонов иска да върне стария режим за пушене в барове, дискотеки и ресторанти, а групата на Обединени патриоти внася законопроект за това, предаде репортер на БГНЕС.

Според мен по-скоро трябва да се повиши контролът дали се спазва забраната за тютюнопушене, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Има хора, които са „за” и такива, които „против” тази забрана. Аз съм пушач, но я подкрепям. Действа деморализиращо да се отменят закони с аргумента, че не се спазват. Деморализиращо е и да функционират закони, които не се спазват. Има такива закони в България, но забраната за тютюнопушене не е най-яркият пример. Факт е, че има заведения, в които се пуши, но в по-голямата част от тях, поне през деня, не се среща често да се пуши“, коментира Биков.

Според него хората вече са свикнали с тази забрана. „В началото имаше проблем, ресторантьорите се оплакваха. Вече няма този проблем, клиентите са свикнали. Има някаква нагласа и положени усилия да се спазва този закон и, ако го отменим означава да станем обект на натиск за отмяна на други закони”, заяви депутатът от ГЕРБ.

„Има други закони, които пречат на ресторантьорския или хотелиерския бизнес, свързани с хигиенните изисквания. Това означава ли, че трябва да ги отменим? Не, това значи да отидем и да накараме хората, които не ги спазват, да ги спазват“, категоричен е депутатът.

Тома Биков обясни, че официално все още няма становище на ПГ на ГЕРБ по този въпрос, защото не са видели конкретния текст. Но, доколкото следя нагласите е, че не бихме подкрепили отменяне на този закон, поясни Биков.

„Пушачите пушим по-малко, а непушачите се чувстват по-спокойно. Да не говорим за децата в заведенията. Спомням си за времената, когато беше въведена забраната за пушене в автобусите в градския транспорт. Сега никой не може да си представи да се пуши в градския транспорт. Но, е въпрос на нагласи. Може да има един ден, когато да се чудим как се е пушило в заведенията вътре с деца, възрастни. Не е голямо усилие човек да излезе навън и да запали една цигара“, допълни Биков.

Хората продължават да убиват, въпреки че има Наказателен кодекс. Трябва да бъде отчетено как бе въведена забраната за пушене. Тя бе въведена след една голяма лъжа на Борисов, коментира и Александър Симов от БСП.

„Борисов излъга собствениците на заведения да инвестират в модерни и скъпи вентилационни системи, уверявайки ги, че ще остане старият режим на разделени помещения. Година по-късно се оказа, че тази инвестиция е била напразно леене на пари и се въведе тотална забрана на тютюнопушене. Опитвам се да разсъждавам обективно и виждам рационалния елемент в логиката на Валери Симеонов. От тук нататък, обаче според мен, ресторантьорите се нагодиха към това правила“, каза депутатът от левицата.

Според него вместо да се търси начин да се отмени забраната, защото не се спазва, трябва да намерим начин да се спазва наистина.

„В България в две трети от заведенията, след като мине определен час, пепелниците се вадят по масите и се получава така, че от режим, където бяха разделени сега се пуши навсякъде. Аз лично по-скоро бих призовал да има контрол върху изпълнението на забраната за тютюнопушене, за да може да бъде реално проведена. Чак тогава да говорим, че правилото не се спазва“, каза Александър Симов.

„Струва ми се твърде голям популизъм това на Валери Симеонов. Може да се обсъди идеята в някои заведения, които да бъдат лицензирани по друг начин, да се въведе специално разрешение за пушене, като пура бар. Но, да твърдим забраната не се спазва и трябва да отпадне е абсурдно във всяко едно отношение. По тази логика дайте да развалим законодателството и да живеем както е дала природата“, заяви още депутатът от БСП.