Разрешаваме тютюнопушенето само в ресторанти, барове, кафенета и дискотеки, заяви в ефира на Българската национална телевизия вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов.

Забраната за тютюнопушене в закрити обществени места беше въведена през 2012 година от ГЕРБ. 6 години по-късно коалиционният им партньор „Обединени патриоти” внася в парламента законопроекта за частична отмяна на забраната и иска да се върне разпределението в заведенията на зали за пушачи и зали за непушачи, каквито бяха въведени през 2010 г.

Според Симеонов другият вицепремиер в управлението и съпредседател на ОП Красимир Каракачанов го е уверил, че законопроектът ще бъде подкрепен.

В ефира на националната телевизия тази сутрин Симеонов се оплака, че като непушач бил подложен на непрекъснат терор. „Пушенето е вредно и то трябва да бъде определено в конкретни места. Забраната остава - разрешаваме само в ресторанти, барове, кафенета и дискотеки. Само в тези места, които са свързани с туризма”, заяви той.

Основният му аргумент за връщане на пушенето в заведения е, че така или иначе пълната забраната не се спазвала навсякъде и че ако се пуши бизнесът ще печели повече пари. „Този законопроект го внасяме сега, за да можем да осигурим през предстоящия летен сезон да не бъдат ощетявани собствениците на заведения, занимаващи се с туристически бизнес”, каза Симеонов.

БГНЕС припомня, че според официални данни над 1 млн. от зрелите българи пушат. У нас 43% мъжете и 27% от жените пушат, което е далеч по-висока стойност спрямо глобалното ниво.

Близо 20 000 българи годишно умират от болести, причинени от употреба на тютюн. Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки втори в групата от 45 до 59 години.