Два отбора ще представят Русе в традиционния маратон на „Шел“, в който всяка капка и всеки волт енергия за безценни. Наред с вече утвърдения екип около електрическия болид DTT, кръстен на катедра „Двигатели и транспортна техника“ на Транспортния факултет на Русенския университет, в надпреварата на идеи и технологии ще се включи и вторият създаден във висшето училище „зелен“ автомобил HydRU. Той разчита на водородно гориво и миналата година участва успешно в подготвителния формат „Шел екомаратон чалъндж ивент“ в Истанбул.
Отборът DTT ще търси добро класиране в категорията „Прототипи“, а колегите им дебютират в категорията „Градски тип“. И двата тима готвят ред подобрения по колите.
Още четири български автомобила от София, Бургас и Чепеларе ще участват в най-старото и най-авторитетно световно събитие на тема екологична мобилност. То ще събере 175 отбора от 24 страни от Европа от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. За трета година участниците ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия.
Инициативата „Шел екомаратон“ датира от 1939 година, когато служителите на „Шел Ойл къмпани“ в САЩ направили приятелски залог кой би могъл да се движи най-много с едно и също количество гориво. От тогава идеята се разраства и днес маратонът с поглед в бъдещето се провежда в Европа, САЩ и Азия.
Успоредно с финалите на екомаратона на „Шел“ ще върви и фестивалът „Изгради бъдещето“, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.                 У