Бившият началник на белгийската криминална полиция, Катрин де Бол официално пое поста на изпълнителен директор на Европейската полицейска агенция (Европол). „За първи път в историята тази институция се ръководи от жена“, се казва в официално изявление на агенцията.

Съветът по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз одобри Катрин де Бол за тази длъжност на планирано заседание в Брюксел на 8 март. Тя замени досегашния изпълнителен директор на Европол Роб Уейнрайт. Назначението е за срок от 4 години.

"Основната ми задача на този пост ще бъде да се увеличи доверието в агенцията, както и повишаване на ефекта от работата й. Необходимо е също да се гарантира запазването на баланса между оперативните нужди на страните-членки и ролята на Европол в областта на сигурността“, каза де Бол след назначаването си.

48 годишната Катрин де Бол, юрист по образование, е била офицер от жандармерията, а след това на длъжност в криминална полиция. През 2012 г. става генерален комисар на федералната полиция на Белгия, като отново е първата жена на тази позиция.