Росица ГЕОРГИЕВА
От него винаги можеше да научиш нещо ново, да почерпиш от мъдрите му сентенции за живота, да се посмееш от сърце на духовитите му ремарки, да погледнеш от неочакван ъгъл на събитията след дисекцията им, направена от аналитичния му ум.
Такъв беше професор доктор на ветеринарно-медицинските науки Иван Байчев, когото загубихме преди 40 дни. Казвам загубихме, защото кончината му е загуба за русенската общественост, тя помни заслугите му за нашия град и като заместник-кмет на Русе, и като учен, публицист и интелигент.
Прекрачил с устремената си крачка през три обществено-икономически системи на България - царска, социалистическа и демократическа; изживял болезнено злонамерения и типично български синдром на оплюването от „Разпни го“ до „Осанна“; преживял заедно със съпругата си Ваня голяма човешка драма - загубата на единствения им син Петко - този достоен и мъжествен русенец се изправи след житейския удар с неукротимия се дух. С пословичното си трудолюбие, хуманизъм и родолюбие той ни завеща своите 8 книги с единствената цел да бъде полезен на обществото ни, да се поучим от историческите грешки, да милеем за Отечеството, да се борим срещу „...едно поголовно, нагло и безнаказано разграбване...“ на държавата. Безпартиен винаги, той винаги бе обществено ангажиран със съдбините на родината. Неговият личен нравствен кодекс, многократно изразяван в книгите му, неговото послание е написано с главни букви в тях.
„Ако можех да съветвам и някой да ме чува, това щеше да е един от основните ми съвети: ОБИЧАЙТЕ, УВАЖАВАЙТЕ ИЛИ ПОНЕ НЕ ПРЕЧЕТЕ НА КАДЪРНИТЕ, НАЧЕТЕНИТЕ, ЗНАЕЩИТЕ, МОЖЕЩИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ХОРА! ВИНАГИ ПОМНИ, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН, НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ СИ ЕВРОПЕЕЦ!“
Това беше Иван Байчев! Той стоеше на колене пред човека и пред истината. Гледаше напред, а не назад, чужди му бяха и злобата, и завистта, той бе неуморимият оптимист, идалгото на светлото бъдеще на България, защото прозираше нейния млад интелектуален потенциал.
Вечна да е паметта ти в сърцата на хората, професоре, докторе, както се обръщаха към теб с любов съкварталците и тези, които те познаваха. Дано се сбъднат светлите ти предвиждания и вяра  за бъдещето на България и народа й!