Въпросът „Трябва ли да се мие двигателят?“ разделя шофьорите и собствениците на автомобили на две почти равни части. Ако попитате работниците в автомивка, те ще бъдат категорично „за“, докато по-опитните майстори в сервизите ще ви препоръчат да не го правите, освен ако моторът не е покрит с дебел слой мръсотия.
В полза на второто твърдение е фактът, че мощната пароструйка може да бъде опасна за електрическото оборудване. Дори при най-съвременните коли то не е добре защитено от напора на водата и парата, идващи под високо налягане. А електрониката в новите автомобили е всичко. Възможно е проблемите да се появят дори няколко дни след измиване.
Някои експерти са категорични, че на теория няма как да се докаже, че евентуална повреда в електрониката е причинена именно от измиване на двигателя. Евентуален опит за подобно нещо със сигурност ще струва доста пари и просто не си заслужава, затова е по-добре да не се рискува и да се кара с мръсен мотор.
Специалистите също така опровергават твърденията, че изцапаният двигател може да прегрее или да загуби мощност. Факт е, че охлаждането на автомобилните мотори не става през тяхната повърхност, а със специална система от канали във вътрешната им част, където циркулира специална течност.
Всички обаче са на едно мнение, че ако все пак сте решили да рискувате здравето на вашия автомобил, то в никакъв случай не рискувайте да измиете своя двигател с подръчни средства. 
Също така не се доверявайте на „гаражните майстори“, които ви предлагат да почистят мотора с бензин, керосин или с препарат за миене на съдове. Това няма да помогне, дори напротив - може да създаде нови проблеми.