Българи и румънци се включиха в международния благотворителен маратон "1000 километра Болкан Чарити Чалъндж", който стартира днес от Букурещ.

Първите участници в маратона преминаха по обед през граничния пункт Дунав мост, изминавайки с велосипеди 70-те километра от Букурещ до Русе. Те бяха посрещнати с фолклорна програма пред Общината в Русе. Крайната им цел е София, а цялото разстояние между столиците на България и Румъния е около 1000 км. Маратонците ще го преодолеят на два пъти, като на отиване ще карат колела в продължение на три дни, а на връщане ще бягат седем дена. Целта е да се осигурят дарения за 15 благотворителни каузи в България и Румъния.

В маратона ще се включат общо 80 участници, които ще се присъединят на различни етапи по трасето. Над 60 души са румънци, българите са около 10, има японка и представители на Казахстан.

"Смисълът на всичко това е да обърнем внимание на някои неща, които смятаме за важни. Събираме средства за 15 проекта в Румъния и в България, които са социални. Промотираме също бягането, рънинг културата, като нещо, което наистина може да промени живота на хората, тъй като тялото, духът и умът са взаимно свързани", сподели организаторът Станислав Георгиев.

Ентусиастите бяха посрещнати с хляб и сол в центъра на Русе, където домакините от Общината ги поздравиха с фолклорна програма от Фолклорен танцов театър "Найден Киров". Маратонците дори се пробваха да изтанцуват едно българско хоро, след което продължиха по маршрута си. Очаква се групата да пристигне в София в понеделник следобед.