30-годишен кюрд с английско гражданство е задържан на Дунав мост при опит да изкара нелегално извън страната приятелката си от Ирак.
Х.А. и Х.М. били заловени на влизане в България преди година и настанени в лагера в Любимец. Двамата обаче успели да избягат в Англия и там подали молби за гражданство. Мъжът от кюрдски произход бил одобрен, но гаджето му било върнато в България.
В четвъртък Х.А. пристигнал с автомобил в страната, качил Х.М., дал й лична карта на англичанка и двамата направили опит да минат през Дунав мост. При проверката измамата била разкрита и влюбените са пратени на съд. В петък Х.А. е осъден на десет месеца затвор с три години изпитателен срок, 200 лева глоба и конфискация на автомобила. Х.М. пък е наказана с 6 месеца затвор с три години изпитателен срок и 200 лева глоба.
Пак в петък е осъден и един гражданин на Ирак за незаконно минаване на Дунав мост. Х.С. е задържан на 14 март при опит да излезе извън страната с фалшив паспорт. Той е осъден условно на 6 месеца затвор с три години изпитателен срок и 100 лева глоба.