Иракските кюрди са поели пълен контрол над Киркук, след като правителствената армия е напуснала богатия на петрол град, съобщава Би Би Си. "Целият Киркук падна в ръцете на "Пешмерга", каза говорителят на кюрдската организация Ябар Явар и добави, че в града вече няма представители на иракската армия.
Кюрдските бойци са разглеждани като защитници срещу сунитските екстремисти, които завзеха няколко градове в региона тази седмица.

Както БЛИЦ вече съобщи, екстремистите от фрупировката "Ислямска държава в Ирак и Левант" (ИДИЛ), действащи в северната част на Ирак, след превземането на редица градове в региона, планират да тръгнат по посока на столицата Багдад. Ужасените хора в града се готвят за масова евакуация.

Междувременно стана ясно, че екстремисти от групировката, която отвлече 31 турски шофьори, поискаха откуп за тях в размер на 5 милиона долара, съобщава вестник "Хюриет", като се позова на представители на транспортната компания.

Шофьорите са били похитени във вторник. Те са превозвали дизелово гориво от турското пристанище Искендерун до северния иракски град Мосул. Похитените работят за транспортна компания, разположена в Газиантеп. Терористите са се свързали с компанията и са уверили, че всички заложници са живи и здрави. Те са поискали 5 милиона долара откуп за турските граждани.