Задържан е футболният хулиган, който рани полицайка с бомбичка, предаде репортер на БГНЕС.

Обвиняемият има мярка задържане до 72 часа, която изтича в понеделник. В понеделник прокурорът ще иска налагане на постоянна мярка задържане под стража, заяви на брифинг градският прокурор Емилия Русинова.

„Вчера след активните и много бързи действия от страна на МВР вече имаме привлечено лице в качеството на обвиняем за причинените телесни повреди на служителите на жандармерията. Извършителят на деянието, за който сме събрали доста доказателства, е роден 1993 г., а пострадалата жена е само една година по-голяма от него“, уточни градският прокурор Емилия Русинова.

Задържаният не е познат на органите на реда и не е осъждан.

„В хода на разследването са извършени множество процесуално-следствени действия са разпитани около 64 свидетели-футболни запалянковци, близки роднини на извършителя на деянието, пред които е признал за деянието. Иззети са множество записи от камери, дрехите на обвиняемия, с които е бил облечен към момента на извършване на деянието. Установени са множество свидетели, които дават показания за поведението му след извършване на деянието“, заяви Русинова.

„Към настоящия момент по данни, събрани в хода на разследването - бомбата и маската са му дадени от непознато за него лице, по негови думи. Това предстои да се установи в хода на разследването. Повдигнато му е обвинение за тежка телесна повреда по хулигански подбуди. Наказанието за това престъпление е от 5 до 15 години лишаване за свобода“, каза още Емилия Русинова.

От своя страна директорът на СДВР Ивайло Иванов обясни, че самоличността на задържания е установена в петък. Не е бил намерен на адресите, които обитава. Вчера се явил в СДВР с адвокат. „Той направи пълни самопризнания пред нас и заяви, че съжалява за стореното. Той няма обяснение защо е хвърлил бомбата, твърди, че я е хвърлил по пистата, което няма как да стане“, заяви Иванов.

Той обясни, че пострадалата полицайка се възстановява. Първата операция, която и беше извършена, е била успешна. „Стъклото от окото беше извадено и окото й е спасено. Предстои още една операция, поставена й е изкуствена леща. Трябва да мине време, според лекарите, за да се установи дали ще има разлика в зрението между двете очи“, каза още Ивайло Иванов.

Ще настояваме да се знае всяко едно лице, което влиза на стадиона, а защо не и да се знае точното му място, допълни директорът на СДВР.