До две години трябва да се случи промяна и градът да разполага с модерен транспорт. Не може в град като Русе да се движат тролеи, които са целите на дупки. Общината търси публично-частно партньорство за обществения транспорт, като до два месеца ще бъде разгледано предложение от частен партньор, а общинският съвет ще се произнесе. До момента, в който влезем в преговори с решение на общинския съвет, „Общински транспорт“ трябва да функционира нормално. Това каза кметът Пламен Стоилов на сесията вчера по време на обсъждането на предложението за нов заем от 200 000 лева за дружеството. 
Кметът припомни, че за закупуването на нови тролейбуси са необходими 10 милиона, но трябват и средства за цялата база. Той подчерта още, че в момента завършва процедурата по изготвянето на новата транспортна схема, в която няма да има дублиране на маршрути. Стоилов отправи и остри критики към частните превозвачи, като посочи, че напоследък са зачестили сигналите на граждани за лошо работещата система за самотаксуване, като голяма част от неработещите и умишлено повредени апарати са в автобусите на частните превозвачи. В тази връзка на бившия началник на „Пътна полиция“ Румен Кръстев, който сега работи в контролния център на общината, е разпоредено да следи строго за изпълнението на договорите и да се налагат остри санкции. 
Д-р Теодора Константинова също изрази възмущението си от състоянието на транспорта в Русе. Абсолютен срам за нашия град. Пътувам всеки ден до „Медика“ и наблюдавам драматичното състояние на автобусите на частния превозвач, които са разпадащи се и може да съм свидетел как всички пътници ще се изсипят, сподели тя. 
Директорът на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев отговори, че има изключително много проблеми пред тролейбусния и изобщо пред обществения транспорт, но тяхното основно разрешаване се корени в новата транспортна схема. Той подчерта, че до края на годината на дружеството е необходима финансова помощ от 200 000 лева, като допълни, че общината прави всичко възможно да подпомага дейността им по най-добрия начин. 
Предприели сме инициатива за подобряване сигурността на превозните средства, за поддържане на по-добро състояние на чистотата и външния вид на тролейбусите, обясни още Георгиев. Той отбеляза, че се очакват програми, по които да се кандидатства за закупуване на нови транспортни средства, но в момента те са в сферата на добрите пожелания.