Главен инспектор Явор Янков е назначен за началник на Второ районно управление към МВР в Русе със заповед на вътрешния министър Валентин Радев от 17 април. Предишният началник гл.инспектор Пламен Пенчев е преназначен на друга длъжност в системата на МВР в Русе.
Янков е роден през 1974 година в Русе. Средното си образование завършва в Английската гимназия, а висшето - в Стопанската академия в Свищов. 
Кариерата му в МВР започва в сектор „Борба с организираната престъпност“ в Русе, където служи от 1999 до 2010 година. В следващите пет години е назначен след конкурс за задграничен представител на МВР в Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа /SELEC/ в Букурещ. През това време Янков участва в разработването, реализирането и управлението на проект по линия на полицейско сътрудничество, финансиран от САЩ.
От 2015-а до момента полицаят с богата биография работи във Второ РПУ като началник група в Криминална полиция. 
Янков владее английски и руски език и ползва румънски и сръбски. В професионалната си биография има редица международни курсове и специализации, включително и по линия на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и на ФБР в САЩ, както и на Германската криминална служба в Берлин.
През 2006 година участва в работата на МВР на България в предприсъединителните процеси за приемане на страната в Европейския съюз, а през 2009-а работи по проверките за готовността на България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство. 
Награждаван е многократно за високи резултати в служебната си дейност в страната и чужбина.